Порекло презимена, село Трамошњик (Високо)

9. јул 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Трамошник, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Од брда Улуковца, што дели село од Вратнице и Таукчића на истоку и југу, силазе према северу између осталих и два дола: Витица и Долови, којима теку потоци, притоке Горуше.

Сеоске су куће по странама и косама између тих долова.

У селу има много извора, готово на свакој њиви, и много чесама поред кућа.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање је већином испод села и на десној обали реке. Њиве се зову: Дулови, Буложићи, Пихљови, Селишћа, Грабовик, Равне, Прапатишћа, Вјерови, а преко воде (Горуше) Поље, Бушево и Равно Брдо. Испаша и шума (ситна) су по Улуковцу, Витици, Стојковици, Лисинама, Туку, Шћиту ј Равном Брду; то је мера.

На десној страни Долова су 3 куће Бухића и 1 Пихљака. На коси између Долова и Витнице, око места Гаја су 4 куће Ћесовића, 1 Ибрахимбеговића, 1 Терзића; на левој страни Витице 5 кућа Хасандића, 2 Тулића, 1 Хаџића и 1 Лисака. У страни између најниже и прве више терасе на десној обали Грачанице, на Равном Брду је 1 кућа Просе.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће су на растојањима 20—100 м; у близу су само куће што припадају истом роду.

Село се помиње у сиџилу сарајевског муле 1565/66 год. као Трамошник или Цремошник. У селу је био тимарски спахија син Орносов, са чије је земље пре 10 год. утекао Хамза, син Куртов, и спахија даје његову земљу браћи Реџепу и Браилу, синовима Абдулаховим.

Као једина старина може се сматрати муслиманско гробље у Бушеву, поред цесте. У том гробљу има много старинских нишана, а најстарији датирани гроб је неког Хорос—паше из 1177 год. по хиџри (крај XVIII века), који је, прича се, живео у Трамошнику.

Осим Просе у селу живе муслимани.

Порекло становништва.

Старинцима се сматрају;

-Бухићи (3), Пихљаци (1), Терзић (1), Ћесовићи (4) и Хасандићи (5). Бухића има и у Хлапчевићима.

-Тулићи (2) су доселили из Сарајева уз окупацију 1878. Имали су у Сарајеву кућу на Бјелавама. За време окупације борили су се против Аустријанаца. Аустријанци запале тај део града, и њима изгори кућа и отац у њој, и они утеку у ово село.

-Хаџић (1) је дошао пре 15 год. из Слапнице на матеревину.

Ибрахимбеговић или Варешлић (1) је доселио из Вареша. Има их и у Ковачићима.

-Лисак (1) је у селу досељеник из непознатог места. Било је у селу Лисака и раније али нису били род. Род је с оним у Елешевићима.

-Просо (1), православни, је старином Милојевић од Требиња. Кренуо му дед и најпре дошао у најам Крсману у Вилењак. Били су и у неког Ваљевца у Радовљи. Овај им да чифлук у Лознику, а отац Јовин пређе у Трамошник пре 80 година. Прозвани су Просама што им је баба просила. Славе Аранђеловдан.

Муслиманско је гробље на Бушеву.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.