Poreklo prezimena, selo Tramošnjik (Visoko)

9. jul 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Tramošnik, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Od brda Ulukovca, što deli selo od Vratnice i Taukčića na istoku i jugu, silaze prema severu između ostalih i dva dola: Vitica i Dolovi, kojima teku potoci, pritoke Goruše.

Seoske su kuće po stranama i kosama između tih dolova.

U selu ima mnogo izvora, gotovo na svakoj njivi, i mnogo česama pored kuća.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je većinom ispod sela i na desnoj obali reke. Njive se zovu: Dulovi, Buložići, Pihljovi, Selišća, Grabovik, Ravne, Prapatišća, Vjerovi, a preko vode (Goruše) Polje, Buševo i Ravno Brdo. Ispaša i šuma (sitna) su po Ulukovcu, Vitici, Stojkovici, Lisinama, Tuku, Šćitu j Ravnom Brdu; to je mera.

Na desnoj strani Dolova su 3 kuće Buhića i 1 Pihljaka. Na kosi između Dolova i Vitnice, oko mesta Gaja su 4 kuće Ćesovića, 1 Ibrahimbegovića, 1 Terzića; na levoj strani Vitice 5 kuća Hasandića, 2 Tulića, 1 Hadžića i 1 Lisaka. U strani između najniže i prve više terase na desnoj obali Gračanice, na Ravnom Brdu je 1 kuća Prose.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su na rastojanjima 20—100 m; u blizu su samo kuće što pripadaju istom rodu.

Selo se pominje u sidžilu sarajevskog mule 1565/66 god. kao Tramošnik ili Cremošnik. U selu je bio timarski spahija sin Ornosov, sa čije je zemlje pre 10 god. utekao Hamza, sin Kurtov, i spahija daje njegovu zemlju braći Redžepu i Brailu, sinovima Abdulahovim.

Kao jedina starina može se smatrati muslimansko groblje u Buševu, pored ceste. U tom groblju ima mnogo starinskih nišana, a najstariji datirani grob je nekog Horos—paše iz 1177 god. po hidžri (kraj XVIII veka), koji je, priča se, živeo u Tramošniku.

Osim Prose u selu žive muslimani.

Poreklo stanovništva.

Starincima se smatraju;

-Buhići (3), Pihljaci (1), Terzić (1), Ćesovići (4) i Hasandići (5). Buhića ima i u Hlapčevićima.

-Tulići (2) su doselili iz Sarajeva uz okupaciju 1878. Imali su u Sarajevu kuću na Bjelavama. Za vreme okupacije borili su se protiv Austrijanaca. Austrijanci zapale taj deo grada, i njima izgori kuća i otac u njoj, i oni uteku u ovo selo.

-Hadžić (1) je došao pre 15 god. iz Slapnice na materevinu.

Ibrahimbegović ili Varešlić (1) je doselio iz Vareša. Ima ih i u Kovačićima.

-Lisak (1) je u selu doseljenik iz nepoznatog mesta. Bilo je u selu Lisaka i ranije ali nisu bili rod. Rod je s onim u Eleševićima.

-Proso (1), pravoslavni, je starinom Milojević od Trebinja. Krenuo mu ded i najpre došao u najam Krsmanu u Vilenjak. Bili su i u nekog Valjevca u Radovlji. Ovaj im da čifluk u Lozniku, a otac Jovin pređe u Tramošnik pre 80 godina. Prozvani su Prosama što im je baba prosila. Slave Aranđelovdan.

Muslimansko je groblje na Buševu.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.