Poreklo prezimena, selo Loznik (Visoko)

9. jul 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Loznik, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Od Tramošnika dele ovo selo Dolovi i potok Radanovac što dolazi iz Dolova, a od Vratnice Dubac i Triholje. Od Prhinja dele Velika Glava i Livade, a od Malog Čajna potok Budina Česma.

Seoske kuće su većinom oko ušća Jehve u Gorušu i po stranama Jehve. U donjem čoporu, Lozniku, nose vodu sa reke, a u Sigama sa vrela Jehve i sa česme Voznice.

Zanimanje stanovništva.

Seljaci se najviše bave zemljoradnjom. Njive su im s obe strane reke, ispod i iznad sela. Zovu se: Duga Polja, Nadjazovi, Nadamlini, Skladovi, Gulbašina Luka, Nasjemnica, Buševa, Vitice, Vina, Goruše, Sige, Jehve, Podrakite, Turevine, Hadžijin Brijeg, Zapotače, Selišća, Ravne, Radanovac, Brdo, Samari, Nadbašča, Dolovi. Ispaše su i sitna šuma oko sela po Rakiti, Šćitu, Ćućeru i Njeguhu; to je mera.

Dolinu Jehve pred ušćem stešnjavaju Vino s desne i Glavica s leve strane. Između tog tesna i ušća Jehveje selo Loznik. Tu su oko jednog trzana 5 kuća Uzunalića, 1 Zahirovića, 1 Belića, 4 Pula, 2 Semića. 2—300 koraka iznad Loznika, a na jednom brežuljku na desnoj strani Jehve, je selo Sige. Tu su u gustu 4 kuće Imamovića i po 1 Ibrahimbegovića i Uzunalića. Ostale kuće Bajtarevića, 1 Pule i 1 Terzića — raštrkane su po blago nagnutoj strani iznad prodolja oko Jehve. Na desnoj obali Goruše, kod džamije, je kuća Uzunalića, a pored ceste kafana Prelića iz V. Čajna. Kuće su u Lozniku i u Sigama zbijene zbog deoba; zbog mnogih sporednih zgrada oko kuća ti čopori izgledaju kao sasvim zbijena sela.

Selo je svakako dobilo ime po vinovoj lozi, koje ima i sada podivljale u selu.

Priča se da je džamija sagrađena pre 300 god. Tada je zasađena i jedna lipa kraj nje. Džamiju je, priča se, pravio neki Imamović, a njegov sluga je zasadio lipu. Lipa je sada toliko debela, da bi je tri čoveka jedva mogli obuhvatiti.

Priča se još da je u Gulbašinoj Luci bio neki Gulbaša i da je tu bilo selo, kao i kod Nanine Vode gde je bio neki Nano. Ta je sela pomor pomorio. Izumro je i rod Buloža, po kome se i jedna njiva zove Buložićima.

Sem pomenutih izumrlih rodova, izumrli su  i Alidžani, a u selu je bio i odselio neki Dobujak (v. Visoko). Stariji ljudi pamte kad su u Lozniku bile samo 3 kuće Pule, Zahirovića i Uzunalića i na Sigama Imamović i Terzić.

Poreklo stanovništva.

Danas u selu žive samo muslimani.

-Zahirovići (1) su najstarije „pleme“ u Lozniku. Isti su rod i Zahirovići na Vjesolićima.

-Uzunalići (7) su verovatno davnašnji doseljenici iz Srbije.

-Pule (4) su doselili iz Visokog pre 100 god.

-Imamovići (4) su starinci.

-Sejmići (2) su došli iz Arnautovića pre 50—60 godina. Inače su iz Taukčića. V. opis Arnautovića i Taukčića.

-Terzić (1) je zajedničkog porekla sa Terzićima u Tramošniku koji se smatraju starincima.

-Ibrahimbegović (1) je doselio iz Vareša pre 30 god. Isti pod je i onaj u Kovačićima.

-Alibegović (l) je starinac iz Kovačića i doselio je pre više od 30 god. Bio je u selu u najmu. Pošto je dobio nešto zemlje, oženi se i stalno nastani.

-Bajtarević (1) je doselio pred rat na Poklečića u Porječanima.

Groblje je iznad sela, više Hadžijina brijega.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.