Стабло хаплогрупе I2-PH908>Y84307

Хаплогрупа I2-Y84307 је огранак хаплогрупе I2-PH908. Хаплогрупа I2-Y84307 је тренутно регистрована само код тестираних поријеклом са Балкана. Грана се у два млађа огранка: I2-FT65128 и I2-Y93273. Грану I2-FT65128 чине Србин из косовског Поморавља и анонимни тестирани са подручја Турске. Старост ове гране могла би се процијенити не период сеобе Словена. Грану I2-Y93273 чине припадници хрватског рода из Истре,  који се кроз историјске изворе може повезати са средњовјековним становништвом у влашком статусу. Хаплогрупи I2-Y84307 припада и тестирани Србин са подручја Поморавља, који је радио само SNP тестове. Позитивно је тестиран на Y84307 , а негативно на FT65128. 

Објашњења уз стабло: https://www.poreklo.rs/2021/12/01/filogenetska-stabla-haplogrupa-uvod-i-objasnjenje/

Датум ажурирања: 20.09.2023.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. "Србин са подручја Поморавља"

    Пошто сам ја “Србин са подручја Поморавља” о којем је реч изнад, објашњење ако неког то занима (обојица других с овом хаплогрупом који су активни на нету по овом питању, и Д.Л. и Л.П. већ знају): реч је о метохијском роду Черкеновића, сада конкретно из Марковца (између Свилајнца и Лапова, данас општина Велика Плана, у време досељавања рода из Метохије преко Сјенице и по неким тумачењима, такође преко Књажевца, па Подгорца прво у Седларе и најзад у Марковац, то је мукада аџибеговачка, касније дистрикт великоорашки) који је покренут у Великој сеоби а релокација завршена током аустријске управе у Србији (1718-1739).

    Черкеновића је остало у Седлару. Слава је Ђурђиц у Марковцу, Ђурђиц и Ђурђевдан у Седлару.

    Помињу се у чланку о Марковцу на овом сајту (који је непотпун, али дај шта даш):

    https://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-naselje-markovac-velika-plana/

    и чланку о Седлару:

    https://www.poreklo.rs/2014/12/13/poreklo-prezimena-selo-sedlare-svilajnac/

    Данас има више презимена за овај род.

    Иначе Л.П. из Истре је љубазно платио за WGS за мене код YSEQа (а пре тога и за тест на Неродимчев FT65128), где већ имају мој узорак јер су тражили два кад сам радио панел. Међутим, не знам шта се десило с Томасом и Астрид, те не одговарају уопште на упите (и то три поновљена, више их и не шаљем, а кад сам радио панел, одговарали су у року од пар сати). Од 12. маја стоји “Processing Extracting B swab.”

    • Adam

      Здраво, не говорим српски па користим гоогле транслате, мој узорак на исек-у данас је промењен у ” Extracting B swab “, имате ли вести о вашем узорку?

      • "Србин са подручја Поморавља"

        Well, Adam, on 10th December, after 6 months and 28 days from the day they started analysing my sample from 2020 they had in their possession which was on 12th May this zyar and about 6 messages from me enquiring if they needed a new sample, because I was travelling in the EU and could easily send it fom there which is now, with idiotic regulations introduced in Serbia impossible to do from Serbia itself, which thez constantlz ignored, I finally got the following message from Astrid:

        “Dear Mr. *******,

        Your sample 34*** b was running recently again. Unfortunately the quality of the sample is still poor. Would it be possible to get fresh samples? I’m so sorry for the inconvenience and long time it takes. But fresh samples can fasten the process. A new kit can be mailed for free.

        Please confirm if your address is still valid:

        ******* ***********
        ************
        11*** ************
        SERBIA

        Many thanks and sorry again,

        Astrid”

        It is utmostly disappointing. Now, I will try to send the sample again if the kit reaches me, but I have my doubts that it will get through, because morons at the Serbia’s customs will probably refuse to send and I do not feel like travelling to EU member states Hungary or Bulgaria just to send the samples.

        So I strongly advise people to use another service instead of YSEQ, maybe one in China or India.