Порекло презимена, село Јавор (Бусовача)

17. јун 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Јавор, општина Бусовача. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Насеље је под брдом Ђорднним Гајем што веже за Тавник. Коса Ерезине—Грабовик дели од Горње Папратнице. Кујавачка коса дели од Кујавча; та коса веже за Врању и Брдо (Каурско Гребље) изнад Доње Папратнице. Од Доње Папратнице деле „срт“ Пребила што затвара Батни До горње стране, коса Посеоци и поменуто Брдо.

У долу Јавору је Вода, снажна чесма, али и она пресуши, кад је велика суша, па онда носе воду с бунара.

Земље и шуме.

Зиратне су земље по странама и доловима око села. Зову се: Ужице, Палучак, Лука, Криваче, Долац, Винишћа, Луке, Мали и Велики До, Тетањик и Млаке.

Под ситном су шумом стране изнад села: Равна Њива, Долина, Батњи До, Ерезине, Растић и Вордин Гај. Испаша је по тим шумама.

Старине у селу и остали подаци о селу.

У долу Јавору, око Воде јe „турско село“, и у њему су 3 куће Јавораша, 4 Ћосића, 1 Багарића и 1 православних Рашковића. Лево од „турског“ је „српско село“ и ту су, у страни, 4 куће Рашковића и 1 Дувњака. Лево од дола Јавора је коса Тетањик и десно Пребила—Добрињишће. На Пребили су две куће православних Торбица, у врху Батњег Дола, а на Добрињишћу (лева страна Батњег Дола) 1 Јанковића.

У православном гробљу има „грчких“ гробова.

На Јавору су раније живели неки Павловићи; одселили су на Караулу и помрли.

Порекло становништва.

Муслимани:

-Јавораши (3) су старинци.

Ћосићи (4). Њихов отац Сали дошао је из Видуше пре 70 година.

-Багарић (1). Право му је презиме Низамовић. Доселио је с Добриња пре окупације, а Багарићем се зове, јер су некада били на Багу у Лијешеви. Има брата у Десетнику, који је одселио одавде.

Православни:

-Јанковићи (1) су давно доселили, пре Рашковића. Славе Никољдан.

-Рашковићи (1) су дошли с Карауле, где их још има. Звали су се Лазићи, а Рашковићима су прозвани по дедову надимку. Дошли су на Јавор пре 60 година. Славе Ђурђевдан. Раније су прислуживали Св. Аранђелу. Митар Рашковић се заветовао за дете, па поново прислужује.

-Дувњаци (1) су старином Рашковићи из Дувна, а дошли су из Бусоваче. За разлику од Рашака на Караули прозвани су Дувњацима. С њима су род Дувњаци у Луци и Подлуговима и Рашковићи у Зеници. Славе Никољдан.

-Торбице (2) су дошли из Горње Папратнице.

Гробља.

Православни се копају на Брцу, под путем, а муслимани изнад пута, на месту Крчу.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.