Порекло презимена, село Озраковићи (Високо)

4. јун 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Озраковићи, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Село је на десној обали Босне, поред пута што иде из Високог у Арнаутовиће и даље у Грачаницу. Од Високог је удаљено само неколико минута. Један део села је непосредно на високој обали Босне, а други заједно с путем одмиче од Босне. Данас више нема одређене границе према Арнаутовићима. Раније је била суха међа, али су се доцније њиве измешале куповином и миразом, и нестало те границе.

У селу нема извора него воду доносе с Босне и, у новије време, служе се бунарском водом.

Земље и шуме.

Све су њиве у пољу, мањим делом испод а више изнад кућа. Зову се: Трнатак, Дуге Њиве, Жабокријек, Надкуће, Подлипе, Баре, Подвањ, Батара, Селишће, Складови, Росуље, Стране, Згонови, Упутје, Студенац. Ове земље држе делимично Височани и сељаци из Таукчића. Озраковићи немају шума и испаша; стоку напасују у атару села Таукчића.

Тип села.

Све су куће у два чопора с горње стране пута, растављене међусобно 80—100 м. Муслиманске су куће заклоњене од цесте малом тарабом тако да улица личи на перифериске махале у муслиманским варошима. У горњем чопору су кућа Ћорића и 1 Кокоруша, а y доњем 1 Балше, 3 Удовичића, 8 Шећеровића, 2 Бећара и 1 Кунића.

Кроз село је раније водила калдрма за Сарајево и с њом се поклапа данашњи пут. Прича се да је у селу раније било табака и да су Шећеровићи држали табхану. Кунића кланица и сада се зове „дућан“, и прича се да су у њој биле хамбашчег

Порекло становништва.

У селу живе православни, муслимани и католици.

-Шећеровићи (3) су се раније звали Бургијаши. Непознатог су порекла. Један род чине и Шећеровићи у Високом. Били су један од најбогатијих родова у околини. Имали су тахбану у Озраковићима и уз то “100 товара земље усјева”.

-Бећари (2) су се раније звали Пиштољима. Не знају порекло. Били су ћебеџије овде у селу. Има их и у Високом.

-Балте (1) су били старином табаци. Можда су из Високог, јер у Високом има Балта с којима чине један род.

-Кунићи (1) су дошли пре окупације из Срхиња.

-Кокоруши (1), православни, доселили су пре окупације с Бањера, а старином су из Крајине. Опширније в. у опису Копача.

-Удовичићи (З), православни, старином су из Крајине. Звали су се друкчије али не знају како. Много су се сељакали. Били су у Добрињу, Мулићима и Топузову Пољу. Славе Јовањдан.

-Ћорић (1), католик, доселио је 1922 из Варцара због заната (мутапџија).

Муслиманско је гробље на Странама под Таукчићима, а. православни се копају у Кули–Бањеру.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.