Poreklo prezimena, selo Ozrakovići (Visoko)

4. jun 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ozrakovići, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Selo je na desnoj obali Bosne, pored puta što ide iz Visokog u Arnautoviće i dalje u Gračanicu. Od Visokog je udaljeno samo nekoliko minuta. Jedan deo sela je neposredno na visokoj obali Bosne, a drugi zajedno s putem odmiče od Bosne. Danas više nema određene granice prema Arnautovićima. Ranije je bila suha međa, ali su se docnije njive izmešale kupovinom i mirazom, i nestalo te granice.

U selu nema izvora nego vodu donose s Bosne i, u novije vreme, služe se bunarskom vodom.

Zemlje i šume.

Sve su njive u polju, manjim delom ispod a više iznad kuća. Zovu se: Trnatak, Duge Njive, Žabokrijek, Nadkuće, Podlipe, Bare, Podvanj, Batara, Selišće, Skladovi, Rosulje, Strane, Zgonovi, Uputje, Studenac. Ove zemlje drže delimično Visočani i seljaci iz Taukčića. Ozrakovići nemaju šuma i ispaša; stoku napasuju u ataru sela Taukčića.

Tip sela.

Sve su kuće u dva čopora s gornje strane puta, rastavljene međusobno 80—100 m. Muslimanske su kuće zaklonjene od ceste malom tarabom tako da ulica liči na periferiske mahale u muslimanskim varošima. U gornjem čoporu su kuća Ćorića i 1 Kokoruša, a y donjem 1 Balše, 3 Udovičića, 8 Šećerovića, 2 Bećara i 1 Kunića.

Kroz selo je ranije vodila kaldrma za Sarajevo i s njom se poklapa današnji put. Priča se da je u selu ranije bilo tabaka i da su Šećerovići držali tabhanu. Kunića klanica i sada se zove „dućan“, i priča se da su u njoj bile hambaščeg

Poreklo stanovništva.

U selu žive pravoslavni, muslimani i katolici.

-Šećerovići (3) su se ranije zvali Burgijaši. Nepoznatog su porekla. Jedan rod čine i Šećerovići u Visokom. Bili su jedan od najbogatijih rodova u okolini. Imali su tahbanu u Ozrakovićima i uz to “100 tovara zemlje usjeva”.

-Bećari (2) su se ranije zvali Pištoljima. Ne znaju poreklo. Bili su ćebedžije ovde u selu. Ima ih i u Visokom.

-Balte (1) su bili starinom tabaci. Možda su iz Visokog, jer u Visokom ima Balta s kojima čine jedan rod.

-Kunići (1) su došli pre okupacije iz Srhinja.

-Kokoruši (1), pravoslavni, doselili su pre okupacije s Banjera, a starinom su iz Krajine. Opširnije v. u opisu Kopača.

-Udovičići (Z), pravoslavni, starinom su iz Krajine. Zvali su se drukčije ali ne znaju kako. Mnogo su se seljakali. Bili su u Dobrinju, Mulićima i Topuzovu Polju. Slave Jovanjdan.

-Ćorić (1), katolik, doselio je 1922 iz Varcara zbog zanata (mutapdžija).

Muslimansko je groblje na Stranama pod Taukčićima, a. pravoslavni se kopaju u Kuli–Banjeru.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.