Poreklo prezimena, selo Javor (Busovača)

17. jun 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Javor, opština Busovača. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Naselje je pod brdom Đordnnim Gajem što veže za Tavnik. Kosa Erezine—Grabovik deli od Gornje Papratnice. Kujavačka kosa deli od Kujavča; ta kosa veže za Vranju i Brdo (Kaursko Greblje) iznad Donje Papratnice. Od Donje Papratnice dele „srt“ Prebila što zatvara Batni Do gornje strane, kosa Poseoci i pomenuto Brdo.

U dolu Javoru je Voda, snažna česma, ali i ona presuši, kad je velika suša, pa onda nose vodu s bunara.

Zemlje i šume.

Ziratne su zemlje po stranama i dolovima oko sela. Zovu se: Užice, Palučak, Luka, Krivače, Dolac, Vinišća, Luke, Mali i Veliki Do, Tetanjik i Mlake.

Pod sitnom su šumom strane iznad sela: Ravna Njiva, Dolina, Batnji Do, Erezine, Rastić i Vordin Gaj. Ispaša je po tim šumama.

Starine u selu i ostali podaci o selu.

U dolu Javoru, oko Vode je „tursko selo“, i u njemu su 3 kuće Javoraša, 4 Ćosića, 1 Bagarića i 1 pravoslavnih Raškovića. Levo od „turskog“ je „srpsko selo“ i tu su, u strani, 4 kuće Raškovića i 1 Duvnjaka. Levo od dola Javora je kosa Tetanjik i desno Prebila—Dobrinjišće. Na Prebili su dve kuće pravoslavnih Torbica, u vrhu Batnjeg Dola, a na Dobrinjišću (leva strana Batnjeg Dola) 1 Jankovića.

U pravoslavnom groblju ima „grčkih“ grobova.

Na Javoru su ranije živeli neki Pavlovići; odselili su na Karaulu i pomrli.

Poreklo stanovništva.

Muslimani:

-Javoraši (3) su starinci.

Ćosići (4). Njihov otac Sali došao je iz Viduše pre 70 godina.

-Bagarić (1). Pravo mu je prezime Nizamović. Doselio je s Dobrinja pre okupacije, a Bagarićem se zove, jer su nekada bili na Bagu u Liješevi. Ima brata u Desetniku, koji je odselio odavde.

Pravoslavni:

-Jankovići (1) su davno doselili, pre Raškovića. Slave Nikoljdan.

-Raškovići (1) su došli s Karaule, gde ih još ima. Zvali su se Lazići, a Raškovićima su prozvani po dedovu nadimku. Došli su na Javor pre 60 godina. Slave Đurđevdan. Ranije su prisluživali Sv. Aranđelu. Mitar Rašković se zavetovao za dete, pa ponovo prislužuje.

-Duvnjaci (1) su starinom Raškovići iz Duvna, a došli su iz Busovače. Za razliku od Rašaka na Karauli prozvani su Duvnjacima. S njima su rod Duvnjaci u Luci i Podlugovima i Raškovići u Zenici. Slave Nikoljdan.

-Torbice (2) su došli iz Gornje Papratnice.

Groblja.

Pravoslavni se kopaju na Brcu, pod putem, a muslimani iznad puta, na mestu Krču.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.