Порекло презимена, село Годуша (Високо)

30. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Годуша, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Насеље је малено и налази се између Брда на истоку, косе што с Брда силази на Вилински Поток, Вилинског Потока и брда Граца, које дели од села Рамадановаца. Насеље је као укљештено међу села насеља Поредја, а куће су му у присојној страни изнад Вилинског Потока. Раније су Градац и Мендићи припадали Годуши.

У овом насељу има доста врела од којих постају мањи потоци. Сви се ти потоци сливају у Вилински Поток и Палучак, а ови се састају изнад села и деле Годушу од Поредја.

Сељани носе воду са врела којих има доста око кућа, али једино Кривача никад не пресуши.

Земље и шуме.

Њиве су изнад и испод кућа. Изнад кућа су Вина. Гувна, Гајеви, Равне и Брдо. Под селом су: Прикуњача, Вртлић, Криваче, Поткућа, Вртли, Дуге Њиве, Кахвеџиница. Око пола сата далеко Од села уз поток су долови са сенокосима: Чаире, Коњевац, Стијена, Крч, Пребишевица, .Јурјев или Ђурћев До и Јелашница. По брдима изнад села: Брду, Коњевцу, Равни и Гају има ситне шуме. Те шуме и чаире служе и као испаша.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Све су куће у страни поред пута и близу извора, а на међусобном растојању од 50—100 м. У селу су куће: 1 Шеховића, 1 Конђа, 3 Бећића, 2 Дедића, 1 Халиловића и 1 Ахмића; на Ријама, скорашњој крчевини изнад села (око пола сата), има још 1 кућа Дедића.

У сиџилу сарајевског муле за 1565/66 годину помиње се ово село и џамија у њему. Можда се тај помен односи баш на садашњу џамију, која је грађена од камена а на врло живописном месту и над уласком има стар натпис. Овакве су зграде у овом крају врло ретке. На њиви Кахвеџиници била је пре окупације кафана, па је по томе и место прозвано.

У селу су некада биле само три куће. Како су се неке породице „кошиле“, а неке досељавале, сада их има десет.

Све су муслимани.

-Бећићи (3) су старинци.

-Конђе (1) су старинци.

-Халиловићи (1) су старинци.

-Дедићи (3) су старинци у Поредју. Како су се миожили, једни су прешли преко потока и тако су доспели у Годушу. Аган Дедић био је Одселио у Турску, па се вратио и населио на крчевини изнад села.

-Ахмић (1) је родом из Рајчића, где су Ахмићи старинци. Ходао је по најму и овде се најзад „ватанисао“.

-Шеховићи (1) су старином из Корјенића, одакле су кренули пре 60 година. Има их и у Рамадановцима.

Сви се сахрањују у гробљу код џамије.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.