Порекло презимена, село Виер (Високо)

30. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Виер, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Село је у страни под Стојићем, измећу Плаоља с једне и Грајанске Косе с друге стране, а изнад Плазала и села Чехића. Сеоске куће леже на једном поду усеченом у Стојић; на горњој ивици овога пода избија врло снажно врело Виер, које отиче као поток. Врело је толико јако да му вода одмах по изласку из стене покреће једну воденицу. Куће су око потока. Испод кућа је десно до Заорах, чија се друга страна зове Крушево.

Земље и шуме.

Њиве су мањим делом изнад села а већим делом испод села. Зову се: Бјелотићи, Крчевине, Крушке, Заорах, Мочила, Крушево, Равне, Граб и Покојнице. Шума и испаша је по брду Стогићу, на ком је до пре 40 година било и чаира.

Тип села.

Изузимајући две куће Бабића у долу Крушеву, све су ·остале у једном чопору на поменутом поду; средином тога чопора тече поток Виер. Ту су 4 куће Булута, 2 Бабића и 2 Адиловића. Између кућа је калдрма што су је начинили сами сељани ради лакшега пролаза.

Име села.

Село је добило име по врелу. Поред назива Виер, већ се чује, али ретко, и скраћен облик „Вир“.

 Порекло становништва.

У селу живе само муслимани. Булути (4) се сматрају старинцима, а по једном саопштењу, они су старином из Крајине. Међутим, они су одавна у Годуши, јер се 1811 год. помињу у сиџилу височког кадије. У сиџилу сарајевског муле за 1565/66 год. помињу се муслимани Булуди у Фојничком селу Милодражи.

-Бабићи (4) су дошли из Поредја где су старинци.

-Адиловићи (2). Некада су били на Велој и њихово је било цело то село. Пошто су га продали за товар дуката, отишли су у Сарајево и после неког времена дошли на Виер. У селу Велој сачувана је успомена на њих, али је пренета у сувише далеку старину. Пок. С. Трифковић забележио је да су Аделовићи поисламљена стариначка породица и да су изумрли крајем XV века.

Осим Бабића који се копају у Грепчинама у Поредју, сви се остали сахрањују на Лијехама под Рајчићима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.