Порекло презимена, село Кралупи (Илијаш)

29. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села  Кралупи – општина Илијаш. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Кралупи су општи назив за котлиницу потока Краљушице, десне притоке реке Фојнице. Котлина је издужена у правцу југоисток–северозапад. По оквиру ове котлине је безброј малих села. У овом пределу сачуван је стари појам села: свака засебна група кућа, па и поједине издвојене куће, чине село. По неколико таквих села носе онда заједнички назив. Карактеристично је дани једна њива на „село“ не носе име Кралупи, него се тако зове цела котлина у којој су насеља Чифлук, Гино, Двор и Ступарићи, а крај реке Фојнице су Збиље и Ступарићи. Несумњиво је да се најпре само једно село звало „Кралупи“, па се деобом тога села створило више мањих села са засебним именима, а првобитно име је остало опште, или се не зна, где је било „село“ Кралупи.

Сличан појав је и у другим мањим предеоним целинама (Годуша, Грачаница, Лијешева, Згошћа, Пољани).

Међу муслиманским становницима Кралупа има и старинаца, и ти су старинци насељени на најбољим земљама, по доловима и при дну Кралупа, а новији су се досељеници насељавали по крчевинама, увукли се дубље у долове и испели се на главице и стране. Већ 1811 год., у сиџилу височког кадије, помињу се неки православни сељаци из Кралупа.

Кроз Кралупе је водио у старо време пут из Сарајева у Високо. По Кралупима има много остатака од калдрме коју народ зове „грчком“. Покојни С. Трифковић описао је онај део тога пута што се налази у околини Сарајева2).

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.