Poreklo prezimena, selo Balibegovići (Ilijaš)

12. mart 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja  Balibegovići – opština Ilijaš. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

U Balibegovićima su sela Balibegovići i Potok. Oba su sela ispod brda Šiljegovišta, a na znatnoj visini iznad reke Bosne. Potok Brusnik deli Balibegoviće od Kadarića, a kuće su u ovom selu delom na terasi (apsolutna visina nešto iznad 500 m.), a delom po kosi iznad te terase. Sad se prave kuće i pored Bosne. Kuće u Potoku su na prisoju, na desnoj strani Potoka, koji deli ovo selo od Ljubnića.

Na sredini Balibegovića je vrelo Musluk, a u Potoku Živa Voda i jedan bunar.

Zemlje i šume.

Njive su većinom po blažim stranama i terasama oko kuća. U Balibegovićima su: Priboj, Potkrajnica, Skladi, Podvodica, Gradina, Bulna Strana, Gaj, Krčevina, Kupušnjak, Petrov Brijeg, Dolovi, Kauščinica i Brdo, a u Potoku: Karabegov Do, Bakijaš, Dolić, Luka Do, Krč, Zakućnica, Ravna, Polje, Dvorišće, Potpojate, Metaljka i Viškuća. Iznad sela prema Kralupima su šume: Velika Glava, Paljevine, Žege, Tuceljevi i Zabidolp. To je većinom sitna šuma, i služi i kao ispaša. Te se strane poslednjih godina sve više krče.

Tip sela.

U Balibegovićima su sve kuće u blizu: selo pokazuje težnju za zbijenošću. Najviše je kuća i zgrada pored i blizu seoskog puta koji vodi na Veliku Glavu. Skoro su napravljene dve kuće u polju pored Bosne. U Potoku, koji je od Balibegovića udaljen oko 10 minuta, 7 raštrkanih kuća; kuće su na rastojanjima od 50—100 metara. Svi su stanovnici pravoslavni.

Gradina je neznatna humka na terasi pod Balibegovićskim kućama. Po predanju tu je bio nekakav grad. Priča se još da je u tom gradu bila nekakva kraljica, koja ga je morala iznenada napustiti.

Samo ime Balibegovići najbolji je dokaz da su u ovom selu živeli muslimani. Po jednima Bali-beg je bio sin Alivojvode; o Ali–vojvodi postoji više predanja, i sva su izneta u opisu Mahale. Na Bulnoj Strani su se nekada skupljale bule i teferičile, te otuda to ime. Njiva Kauščinica prozvana je po agi Kauščiji. U Potoku su živeli Muslimani Avdibegovići, koji su sada u Kadarićima i Sovrlima, šta je bilo sa ostalima – ne zna se.

Poreklo stanovništva.

Od današnjih stanovnika najstariji su:

-Popići (4). Došli  pre 200 godina, ali je i pre njih bilo kuća u selu. Starinom su Nikolajevići iz Popova u Hercegovini. Iz Balibegovića su selili u Kadariće, Ljubniće, Visoko, Muhašinoviće i Dobrinje. Slave Jovanjdan.

-Zec (2). Starinom su iz Bosanske Krajine. Slave Tripunjdan.

-Mitrović-Zbiljak (1) je starinom iz Bosanske Krajine, a u Balibegoviće je doselio pre 60 godina sa Zbilja, te ga zato zovu i Zbiljakom. Slavi Mratinjdan, a prislužuje Pokrov Bogorodičin.

-Radići (7) y Potoku su starinom Savići iz Crnog Vrha u glamočkom srezu „u Krajini“. Posle mnogog seljakanja, u Potoku su se naselili pre 60 godina. Zajedničkog su porekla Todorovići na Dobrom, Jovanovići na Banjeru i Savići u Biskupićima. Slave Nikoljdan a prislužuju Aranđelovdan.

— Bilali (1) porodica u kući Radića) su starinom iz Hercegovine, a u Potok su doselili pre Radića. Ima ih i u Lubnićima. Slave Nikoljdan.

Seosko je groblje na glavici Šiljegovištu iznad sela.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.