Порекло презимена, село Балибеговићи (Илијаш)

12. март 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља  Балибеговићи – општина Илијаш. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

У Балибеговићима су села Балибеговићи и Поток. Оба су села испод брда Шиљеговишта, а на знатној висини изнад реке Босне. Поток Брусник дели Балибеговиће од Кадарића, а куће су у овом селу делом на тераси (апсолутна висина нешто изнад 500 м.), а делом по коси изнад те терасе. Сад се праве куће и поред Босне. Куће у Потоку су на присоју, на десној страни Потока, који дели ово село од Љубнића.

На средини Балибеговића је врело Муслук, а у Потоку Жива Вода и један бунар.

Земље и шуме.

Њиве су већином по блажим странама и терасама око кућа. У Балибеговићима су: Прибој, Поткрајница, Склади, Подводица, Градина, Булна Страна, Гај, Крчевина, Купушњак, Петров Бријег, Долови, Каушчиница и Брдо, а у Потоку: Карабегов До, Бакијаш, Долић, Лука До, Крч, Закућница, Равна, Поље, Дворишће, Потпојате, Метаљка и Вишкућа. Изнад села према Кралупима су шуме: Велика Глава, Паљевине, Жеге, Туцељеви и Забидолп. То je већином ситна шума, и служи и као испаша. Те се стране последњих година све више крче.

Тип села.

У Балибеговићима су све куће у близу: село показује тежњу за збијеношћу. Највише је кућа и зграда поред и близу сеоског пута који води на Велику Главу. Скоро су направљене две куће у пољу поред Босне. У Потоку, који је од Балибеговића удаљен око 10 минута, 7 раштрканих кућа; куће су на растојањима од 50—100 метара. Сви су становници православни.

Градина је незнатна хумка на тераси под Балибеговићским кућама. По предању ту је био некакав град. Прича се још да је у том граду била некаква краљица, која га је морала изненада напустити.

Само име Балибеговићи најбољи је доказ да су у овом селу живели муслимани. По једнима Бали-бег је био син Аливојводе; о Али–војводи постоји више предања, и сва су изнета у опису Махале. На Булној Страни су се некада скупљале буле и теферичиле, те отуда то име. Њива Каушчиница прозвана је по аги Каушчији. У Потоку су живели Муслимани Авдибеговићи, који су сада у Кадарићима и Соврлима, шта је било са осталима – не зна се.

Порекло становништва.

Од данашњих становника најстарији су:

-Попићи (4). Дошли  пре 200 година, али је и пре њих било кућа у селу. Старином су Николајевићи из Попова у Херцеговини. Из Балибеговића су селили у Кадариће, Љубниће, Високо, Мухашиновиће и Добриње. Славе Јовањдан.

-Зец (2). Старином су из Босанске Крајине. Славе Трипуњдан.

-Митровић-Збиљак (1) је старином из Босанске Крајине, а у Балибеговиће је доселио пре 60 година са Збиља, те га зато зову и Збиљаком. Слави Мратињдан, а прислужује Покров Богородичин.

-Радићи (7) y Потоку су старином Савићи из Црног Врха у гламочком срезу „у Крајини“. После многог сељакања, у Потоку су се населили пре 60 година. Заједничког су порекла Тодоровићи на Добром, Јовановићи на Бањеру и Савићи у Бискупићима. Славе Никољдан а прислужују Аранђеловдан.

— Билали (1) породица у кући Радића) су старином из Херцеговине, а у Поток су доселили пре Радића. Има их и у Лубнићима. Славе Никољдан.

Сеоско је гробље на главици Шиљеговишту изнад села.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.