Poreklo prezimena, sela Banjer i Zamile (Ilijaš)

5. mart 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja  Banjer i Zamile – opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Banjer je između Kose na jugu, Gradine na jugozapadu, Razbojišća na zapadu i Strmca na severu. Kuće su po stranama i terasama. Prema severu i istoku zemljište se spušta potok pod Banjerom su na jednoj kosi Zamile. Oba se sela služe izvorskom vodom.

Zemlje i šume.

Njive su iznad i ispod kuća i više „u jugu”. Zovu se: ,Premagaj, Skendedovače, Posrana Njiva, Padališće, Ravne, Vrbica, Čečavka, Gornja Njiva, Lezova Strana, Šarenika, Do, Paprat, Vrtače, Potkućnice, Konjski Do. Bukove šume ima po Kosi, Gradini i Strmcu, ali je većinom sitna. Šume ima raštrkane i po selu, između krčevine. Ispaše su na Kosi, Strmcu i Olovnšću, istočno od sela.

Tip sela.

Oba sela su razbijenog tipa. Samo je sredselo u Banjeru na jednoj zaravni visokoj oko 70 m. Tu su 2 kuće Golubovića, 2 Prtvara, 2 Jovanovića i 1 Savića na rastojanjima od 50—100 koraka. Preko sredsela vodi put u Visoko. Dalje je pored ovog puta 1 kuća Kandića na Vagnju. Na Strmcu, što ga od sredsela deli Konjski Do, ima 2 kuće Jevtića. Pod Kosom je 1 kuća Kakuća, a na Gradini 1 kuća Tetrića. Ove su kuće i po 2 km daleko od sredsela. UZamilima su 2 kuće Prtvara, 1 Matića i 1 Mirkovića, sve u čoporu.

Starine.

Na terasi Olovišćima bilo je starih grobova, stećaka, pa je kamenje razneto. Kako se usecao put, tako se spustio sve do jednog groba, te se kroz jednu rupu može videti unutrašnjost groba, koji je lepo očuvan. Mrtvac je bio ograđen pločama, kao što se pravoslavni i sada sahranjuju. Unutra su samo kosti. To se mesto zove po grobu Šuplji Greb.

Banjer se u tursko doba zvao Erneb-zade Banjer, jer je bio svojina begova Zečevića (Erneb-zade), koji su prešli u Visoko. .U sidžilu visočkog kadije iz 1225 god. po hidžrepu često se pominju ljudi iz sela Bakorca; verovatno je to ovaj  Banjer.

Poreklo stanovništva.

Svi su današnji stanovnici Banjera i Zamila pravoslavni i skorašnji doseljenici.

-Savići (1) su starinom iz Hercegovine. Po nekoj babi savi prozvani su Savićima. Bili su na Drenovici. Istog su porekla i Savići u Čekrčićima i Krstovići u Čifluku. Slave Aranđelovdan.

-Golubovići (2) su starinom Durutovići iz Nikšića, odakle su im davno izbegli dedovi ili pradedovi. Najpre su se bili naselili uLuci, pa su docnije prešli na Banjer. Ima ih još u Kralupima i u Visokom. Slave Aranđelovdan.

-Jovanovići (2) su starinom iz Krajine izajedničkog porekla s Radićima u Balibegovićima i Todorovićima na Dobrom.

-Prtvari (4) su daviašnji doseljenici iz Krajine. Bili su u Dolipolju. Slave Đurđevdan.

Jevtići (2) su starinom Filipovići iz Krajine. Po dedu se zovu Jevtićima. Bili su i u Ljubnićima. Slave Nikoljdan.

-Kandići (1) su se ranije zvali SmiljanićiCmiljanići, starinom su iz kraja između Foče i Gacka, iz Hercegovine. Slave Nikoljdan.

-Petrići ili Avlijaš (1) su rod sa Avlijašima u Zeniku, u Sarajevskom Polju, koji su starinom iz Hercegovine. Slave Jovanjdan a imali su prislužbu Savin-dan.

-Matići (1) su starinom Koprivice iz Banjana. Slave Nikoljdan.

-Markovići (1) su starinom iz Banjana. Zvali su se Pajićima. Ima ih i u Čekrčićima. Slave Sv. Jovana.

-Kakuće (l) su starinom iz Hercegovine, a ima ih i u Čifluku. Slave Aranđelovdan. Zovu se po starini Lukići. Doselili su pre 150 godina iz Hercegovine. Ranije je jedan od njih bio u Sarajevu.

Groblje je na Banjeru blizu sredsela.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.