Poreklo prezimena, naselje Breza

18. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Breza. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komuikacije i vode.

Brda Gradina i Istup dele Brezu od Vjesolića na zapadu, a Kosa od Smrekovice na istoku. Istup je vezan sa Ščedimom iznad Smrekovice; veže ga usko Zaratje, čija se južna strana spušta u terasama prema Stavnji. U glavnim selima Gornjoj i Donjoj Brezi žive gotovo sami muslimani, i ta su sela na dve terase; na odseku između tih terasa i sela je džamija.

Tip naselja.

Kuće pravoslavnih seljaka raštrkane su unaokolo po stranama i dolovima. Vrela Muratova Voda i Škiovacu Gornjoj Brezi nikad ne presuše, i leti i Donja Breza nosi vodu odatle.

Zemlje i šume.

Njive su većinom ispod kuća. Zovu se: Ranke, Dužica, Bašča, Plane, Zaratje, Blata, Banjevci, Ogrševa Strana, Slatina, Zagoni, Sržišće, Slatkov Do, Šeikovina. Nešto je njiva i na zapadu od Breze, u Brekoviku, u slivu gračaničke rečice Goruše, i to su skorašnje krčevine. Šuma je po Gajevima, Trišića Glavi i Brekoviku. Ispaša su ranije imali više, pa su iskrčena brda prema Vratnici, a ostale su ispaše po Gajevima i Brekoviku.

Poreklo stanovništva.

U Gornjoj su Brezi gotovo sami muslimani. Kuće su im rastavljene samo ,.baščama“ (šljivicima). Tu su: 1 kuća Alikadića, 1 Meškovića, 6 Bašića, 2 Turba, 3 Mešića, i 3 pravoslavnih Subotića. Izvan ovog čopora su po jedna kuća Mićanovića i Alikadića. U Donjoj su Brezi 1 kuća Mulanovića, 2 Turba i 14 Frljaka. Sve su ovo muslimani, i kuće su im u čoporu. U ravni ispod sela su: 1 kuća Ristića na Banjevcu i 1 Subotića na Blacama. Iznad Gornje Breze su: na Brdima 1 kuća Stojanovića, na Bašča 1 Stojanovića, na Istupu po jedna Todorovića i Kučkovića i na Sokolju 2 Draškića.

Na Zaratju ima ostataka kaldrme od „sarajevske džade“, koja je, po predanju, išla iz Zenice y Sarajevo. To će biti neki krak kojim se put što je išao dolinom Bosne vezivao sa putem Sarajevo—Vareš; raskršće je u Smrekovici.

Muslimani Mušići i Bajtarevići, starinom iz Budima, odselili su sasvim u Tursku, a i neki od Bašića. Muslimani čine većinu stanovništva.

Muslimani:

-Frljci (14) su starinci. Jedan je odselio u Mositre.

-Turbe (4). Prvobitno su svi bili u Donjoj Brezi. Kažu da „nema starijega temelja u breškome džematu“ nego što su oni i Beširi u Koritniku.

-Bašići (6) i Mešković (1), koji se po dedu zove Meškovićem a inače je Bašić, davnašnji su doseljenici iz Sarajeva.

-Mešići ili Keškići (3) su starinom Krdžalije sa Vlahinja, gde ih još ima i gde se smatraju starincima.

-Mulanovići ili Latifovići (1). Otac im je doselio iz Sarajeva pre 50—60 god.

-Alikadići (2) su doselili iz Sarajeva pre okupacije. Privremeno, preko leta, borave u selu Varešaci Džafić i Kazaferović, koji su pre 25 god. pokupovali neke zemlje u selu.

Pravoslavni:

-Subotići (5) su starinom Dučići iz Bamana u Hercegovini, odakle su im stari doselili pre 60—70 g0dina. Služe „Arlijev–dan“ (sv. Agatonik, 22 avgusta). Istu neobičnu službu imaju i Subotići u trnovskoj parohijn u srezu sarajevskom.

-Todorovići (1). Otac im je doselno iz Podvinaca pre 25 godina. Čine jedan rod s Radićima u Balibegovićima.

-Stojanovića (2) su starinom iz Krajine. Ded im je boravio na Šošnjima i u Kokoščićima. Slave Jovanjdan.

-Ristići (1) i Mićanovići (1) su starinom Milićevići od Bileće. Doselio je Rade Milićević pre kuge. Radiii su potomci: Jovan — Risto — Mićan —Nikola — Božo (živ, ima mu oko 60 g0dina). Bili su ranije u Neprivaju i na Založju. Slave Nikoljdan; ranije su prisluživali sv. Spiridona.

-Kučkići-Kučkovići (1) su starinom Stojančevići iz Krajine. Doselio im je ded pre 90—100 godina. Naselio se na čitluku nekog age, koji je bio strastan lovac, ali nije dozvoljavao da mu kmet drži pseto. Ded je držao krijući pseto. Jednom ulovi srnu i donese je agi na poklon. Aga se obraduje, ali ipak „učini ršum“ na deda nazivajući ga kučkom, i od tada su prozvani Kučkićima. Mnogo su seljakali. Boravili su u „planini“, Odžaku i drugde. Od toga su roda Kučkovići u Mrakovu i Misoči. Slave Đurđevdan.

-Draškići (1) su došli iz Kralupa pre 25 god. i rod su sa Draškićima u Kralupima i sarajevskim selima Rakovici i Hadžićima.

Groblja.

Kod džamije je groblje za one muslimane za čiji se grob plati; inače se kopaju u groblju na Gracu iznad puta za Vjesoliće. Pravoslavni se sahranjuju u Založju na Golom Brdu.

IZVOR:Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.