Порекло презимена, насеље Бреза

18. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Бреза. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуикације и воде.

Брда Градина и Иступ деле Брезу од Вјесолића на западу, а Коса од Смрековице на истоку. Иступ је везан са Шчедимом изнад Смрековице; веже га уско Заратје, чија се јужна страна спушта у терасама према Ставњи. У главним селима Горњој и Доњој Брези живе готово сами муслимани, и та су села на две терасе; на одсеку између тих тераса и села је џамија.

Тип насеља.

Куће православних сељака раштркане су унаоколо по странама и доловима. Врела Муратова Вода и Шкиовацу Горњој Брези никад не пресуше, и лети и Доња Бреза носи воду одатле.

Земље и шуме.

Њиве су већином испод кућа. Зову се: Ранке, Дужица, Башча, Плане, Заратје, Блата, Бањевци, Огршева Страна, Слатина, Загони, Сржишће, Слатков До, Шеиковина. Нешто је њива и на западу од Брезе, у Брековику, у сливу грачаничке речице Горуше, и то су скорашње крчевине. Шума је по Гајевима, Тришића Глави и Брековику. Испаша су раније имали више, па су искрчена брда према Вратници, а остале су испаше по Гајевима и Брековику.

Порекло становништва.

У Горњој су Брези готово сами муслимани. Куће су им растављене само ,.башчама“ (шљивицима). Ту су: 1 кућа Аликадића, 1 Мешковића, 6 Башића, 2 Турба, 3 Мешића, и 3 православних Суботића. Изван овог чопора су по једна кућа Мићановића и Аликадића. У Доњој су Брези 1 кућа Мулановића, 2 Турба и 14 Фрљака. Све су ово муслимани, и куће су им у чопору. У равни испод села су: 1 кућа Ристића на Бањевцу и 1 Суботића на Блацама. Изнад Горње Брезе су: на Брдима 1 кућа Стојановића, на Башча 1 Стојановића, на Иступу по једна Тодоровића и Кучковића и на Сокољу 2 Драшкића.

На Заратју има остатака калдрме од „сарајевске џаде“, која је, по предању, ишла из Зенице y Сарајево. То ће бити неки крак којим се пут што је ишао долином Босне везивао са путем Сарајево—Вареш; раскршће је у Смрековици.

Муслимани Мушићи и Бајтаревићи, старином из Будима, одселили су сасвим у Турску, а и неки од Башића. Муслимани чине већину становништва.

Муслимани:

-Фрљци (14) су старинци. Један је одселио у Моситре.

-Турбе (4). Првобитно су сви били у Доњој Брези. Кажу да „нема старијега темеља у брешкоме џемату“ него што су они и Бешири у Коритнику.

-Башићи (6) и Мешковић (1), који се по деду зове Мешковићем а иначе је Башић, давнашњи су досељеници из Сарајева.

-Мешићи или Кешкићи (3) су старином Крџалије са Влахиња, где их још има и где се сматрају старинцима.

-Мулановићи или Латифовићи (1). Отац им је доселио из Сарајева пре 50—60 год.

-Аликадићи (2) су доселили из Сарајева пре окупације. Привремено, преко лета, бораве у селу Варешаци Џафић и Казаферовић, који су пре 25 год. покуповали неке земље у селу.

Православни:

-Суботићи (5) су старином Дучићи из Баmana у Херцеговини, одакле су им стари доселили пре 60—70 г0дина. Служе „Арлијев–дан“ (св. Агатоник, 22 августа). Исту необичну службу имају и Суботићи у трновској парохијн у срезу сарајевском.

-Тодоровићи (1). Отац им је доселно из Подвинаца пре 25 година. Чине један род с Радићима у Балибеговићима.

-Стојановића (2) су старином из Крајине. Дед им је боравио на Шошњима и у Кокошчићима. Славе Јовањдан.

-Ристићи (1) и Мићановићи (1) су старином Милићевићи од Билеће. Доселио је Раде Милићевић пре куге. Радиии су потомци: Јован — Ристо — Мићан —Никола — Божо (жив, има му око 60 г0дина). Били су раније у Непривају и на Заложју. Славе Никољдан; раније су прислуживали св. Спиридона.

-Кучкићи-Кучковићи (1) су старином Стојанчевићи из Крајине. Доселио им је дед пре 90—100 година. Населио се на читлуку неког аге, који је био страстан ловац, али није дозвољавао да му кмет држи псето. Дед је држао кријући псето. Једном улови срну и донесе је аги на поклон. Ага се обрадује, али ипак „учини ршум“ на деда називајући га кучком, и од тада су прозвани Кучкићима. Много су сељакали. Боравили су у „планини“, Оџаку и другде. Од тога су рода Кучковићи у Мракову и Мисочи. Славе Ђурђевдан.

-Драшкићи (1) су дошли из Кралупа пре 25 год. и род су са Драшкићима у Кралупима и сарајевским селима Раковици и Хаџићима.

Гробља.

Код џамије је гробље за оне муслимане за чији се гроб плати; иначе се копају у гробљу на Грацу изнад пута за Вјесолиће. Православни се сахрањују у Заложју на Голом Брду.

ИЗВОР:Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.