Од дечије маште до уметности Радована Сремца

29. јануар 2023.

коментара: 0

ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Алексић др Снежана

Радован Сремац испред дела Илије Босиља. Aутор фотографије С. Алексић

У Галерији Дома Војске (бившем Ратничком дому) у Београду, током децембра 2022. и јануара 2023, приређена је изложба “Шумановић и Босиљ: од поетског реализма до симболичке наиве”.  Аутори изложбе виши кустоси Љубинка Пантић и Радован Сремац, кроз четири ауторска вођења 10. и 24. децембра  и 21. и 28. јануара, публици су, а чији број је надмашио сва очекивања организатора изложбе, указали не само на детаље из домена стваралаштва двојице уметника, већ су аутори изложбе, говорећи о биографијама уметника, објаснили везу између представљеног реализма и наиве. Та веза је Шид.

У Шиду је 1895. године рођени Илија Башичевић Босиљ, самоуки сликар, а шест месеци касније, 1896. године, исто у Шиду, рођен је Сава Шумановић, један од најзначајнијих сликара српске модерне уметности.

Осим што су рођени у Шиду, своје детињство и свој стваралачки део живота Босиљ и Шумановић провели су у Шиду, где се данас налазе две галерије у којима су похрањена њихова дела. Двојица Шиђана, уметници светског гласа, постали су, захваљујући трећем Шиђанину, јунаци публикације за децу!

Aутор илустрације А. Божић

Публикација за децу наслова “Од дечије маште до уметности” аутора Радована Сремца у издању музеја наивне уметности “Илијанум” Шид и Галерије слика “Сава Шумановић” Шид, премијерно је представљена публици у Галерији дома Војске у Београду, 28. јануара 2023. године.

Публикација “Од дечије маште до уметности”, на крајње примерен начин доноси биографије Илије Башичевића Босиља и Саве Шумановића. Прича почиње реченицом “Ми смо два великана из мале, успаване сремске варошице Шида”. Потом, аутор Сремац,  нарацијом коју су оплеменили архаизми, са лакоћом успева да исприча причу и о Илији и о Сави, који се читаоцу обраћају у првом лицу једнине, тако да дете, али и одрастао читалац, кроз причу о детињству и животу сваког јунака, стиче утисак да му се обраћају лично Илија и Сава.

На крају, Р. Сремац у име Босиља и Шумановића поручује: “Развијајте своју машту, волите и цените свој завичај и своје наслеђе, јер су нас они изродили и обликовали. Учите од својих старијих због њихове животне мудрости и верујте у Бога, јер је вера управо и њих водила кроз живот”.

Aутор илустрације А. Божић

Публикација је употпуњена маестралним илустрацијама аутора Александра Божића, који као и Сремац, води рачуна о аутентичности и сваком детаљу. Отуда, на једној од илустрација, аутор Божић у ентеријеру Шумановићеве куће приказује Савиног оца како чита новине.  И то не било које! У оно време, читала се Милетићева “Застава”.

А да то није све, на крају,  каже и сам аутор: “Ехеј, није крај. Настави авантуру! Скенирај QR код телефоном и посети Илијина и Савина дела на инстаграму!”

Иако је аутор Р. Сремац истакао да је ова публикација намењена деци, не одредивши се које старосне доби, њеним пажљивим ишчитавањем “између и преко редова”, као и студиознијим посматрањем илустрација, може се закључити да је ово дело намењено деци од 7 до 107 година.

* * *

Илија Башичевић Босиљ (1895-1972). Самоуки сликар који је живео и стварао у Шиду. Сликао је укупно петнаест година и за то време је урадио преко 1000 слика. Свом граду је поклонио 338 уметничких дела (слика и скулптура) за оснивање Музеја наивне уметности “Илијанум”. Сликао је разне теме: библијске мотиве, птице, митове и легенде, летећа бића, звери, мотиве из српских епских песама, па чак и човеков лет у свемир. Илија Босиљ је сврстан међу педесет најзначајнијих самоуких сликара целог света. Његови радови се данас чувају у колекцијама Карла Понтија и Софије Лорен, Рокфелерове фондације, јапанских, немачких и руских музеја и Галерија. (Р. Сремац “Од дечије маште до уметности”, Шид, 2022, 18)

 

 

Сава Шумановић (1896-1942). Један од најзначајнијих сликара српске модерне уметности и сматра се за најобразованијег српског уметника. Школовао се у Шиду, Земуну, Загребу и Паризу. Највећи утицај на његово сликарство имао је боравак у Паризу где је похађао курсеве код једног од најзначајнијих професора сликања, Андре Лота. Најплодоноснији период стваралаштва Саве Шумановића представља његова последња деценија живота коју је провео у Шиду. Шумановић је сликао пејзаже, актове, портрете и мртву природу. Страдао је као жртва усташког терора. Сматра се да је иза њега остало насликано око 700 уља на платну и приближан број скица у различитим техникама. На десету годишњицу његове смрти, његова мајка Персида Шумановић је поклонила 417 слика за оснивање Галерије слика “Сава Шумановић” Шид. (Р. Сремац “Од дечије маште до уметности”, Шид, 2022, 18)

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.