Порекло презимена, село Алексићи (Лакташи)

20. новембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Алексићи, општина Лакташи. Према књизи Живка Вујића „Лакташка Жупа – прошлост и садашњост“, издање 2013. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село у општини Лакташи, удаљено 11 км источно од општинског центра, осам од Клашница и три км од магистралног пута Клашнице–Прњавор. Претежно је равничарско, са благим нагибом према југу и ријеци Турјаници која протиче цијелом јужном страном села. Налази се на 155–288 м н. в., а површина износи 5,579 км2. Централним дијелом села пролази асфалтни пут дужине 3,9 км, изграђен 1991. године.

Тип села и воде.

Село је разбијеног типа пошто су куће претежно лоциране по благим падинама с лијеве стране пута (из правца Лакташа). Окружено је селима Деветина, Бошковићи, Кадињани, Љубатовци и Ћетојевићи. Источном страном протиче рјечица Бојана која љети пресуши, а ту су још и потоци: Петровац, Точковац, Црнадак и Опаљени поток. Готово трећина села је под бјелогоричном шумом.

Занимање становништва.

Становништво Алексића бави се пољопривредом, а мањи дио је запослен у Лакташима, Бањалуци и иностранству. Узгајају се пшеница, кукуруз, јечам и зоб а добро успијева и воће: шљива, јабука, крушка, трешња, ораси, јагоде, као и поврће: кромпир, паприка, парадајз, купус, махуне.

Црква.

Године 1993. поред асфалтног пута, на средини села, саграђена је Црква Успенија Пресвете Богородице, задужбина Бранка Ђукића, рођеног у сусједном селу Деветина. Патријарх Павле је освештао крстове на куполама цркве 16. октобра 1993. Дана 15. августа 2010. цркву је освештао владика бањалучки Јефрем и она отада улази у састав СПЦ и припада чардачанској парохији. Алексићко гробље (у коме се сахрањују Срби, а Украјинци се сахрањују у украјинском гробљу у Деветини) налази се на брду око километар удаљеном од цркве.

Образовање и остало.

Ђаци основну школу похађају у селу Бошковићи. У селу раде двије продавнице и бензинска пумпа. До 28. маја 2001. постојао је мјесни уред. Мјесну заједницу, уз Алексиће, чине Рајичевци, Љубатовци и Бошковићи. У просторијама мјесне заједнице налази се спомен–плоча шеснаесторици погинулих бораца ВРС – из Бошковића петорица, Љубатоваца двојица и Рајичеваца деветорица. Из Алексића није нико погинуо у рату 1992 – 1995. године.

Село је добило електричну енергију 1971, а телефонске прикључке 2000. године.

Поузданих података о поријеклу становништва и називу седа нема. У селу нема ниједно презиме Алексић. Може се претпоставити да је име родовског поријекла, настало од неког давног претка Алексе. У вријеме аустроугарске власти Украјинци су населили рубне дијелове села, гдје неки од њих и данас живе.

Порекло становништва.

Најбројније породице:

-Рогић (14 домаћинстава, 21 кућа и 48 становника), славе Никољдан;

-Глигорић (7, 10, 19), дио слави Марковдан, а дио Ђурђевдан и:

-Пејић (6, 10, 17) — лоцирани на Пејића брду, славе Св. Пантелејмона.

Славе осталих породица:

-Адамовић, Петровић и Самац славе Јовањдан;

-Бабић, Маринковић – Св. Стефана;

Бобрек, Радоми, Стахнек – В. Госпојину;

-Вукелић, Гајић, Јовичић, Манојловић, Поповић, Радинковић, Ћетојевић – Ђурђевдан;

-Густоварац – Покров Пресвете Богородице;

-Данојевић, Теодоровић — Св. Игњатија;

-Ђукић, Ђурић, Радоја – Св. Василија;

Ковачевић — Никољдан;

-Кресојевић — Томиндан,

-Радановић – Никољдан.

(Породице Клајбер, Корда, Конајица, Фанић и Шмељцер су викендичари и нису у попису становника Алексића.)

Од познатијих личности, у селу су рођени Милутин Пејић (1947), привредник и књижевник и Мирослав Данојевић (1945–2010), пољопривредни стручњак.

ИЗВОР: Према књизи Живка Вујића „Лакташка Жупа – прошлост и садашњост“, издање 2013. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.