Genetičke bliskosti i razlike naroda u Bosni i Hercegovini (rezultati sa 23andMe)

19. novembar 2022.

komentara: 4

Ovo je kraći osvrt na genetičke rezultate iz Bosne i Hercegovine. Prednost ovog uzorka (ukupno 1.650 rezultata) je što odgovara aktuelnoj demografskoj slici. Uz to, metodološki je prilično korektan, budući da su oblasti ravnomerno obrađene (shodno broju stanovnika).

• Kod Srba najveći broj testiranih vodi poreklo iz Bosanske Krajine i Hercegovine

• Kod Hrvata iz Hercegovine i Srednje Bosne

• Kod Bošnjaka iz Severoistočne Bosne, Srednje Bosne i Bosanske Krajine

Statistički pregled zastupljenosti Y-DNK haplogrupa kod Srba, Hrvata i Bošnjaka iz BiH

Uočljivo je da najmanja odstupanja postoje u okviru haplogrupe R1a-M417. Već je nešto drugačija slika sa haplogrupama I2-M423, E1b-M78 i N-P189.2. Tu su uglavnom i najoštrije razlike.

Haplogrupa I1-M253 se takođe javlja u sličnom procentu kod sva tri naroda, s tim što je važan upliv po podgranama. Kod Srba dominira podgrana I1-P109 uz prisustvo I1-Z63, kod Bošnjaka je taj odnos izjednačen, dok kod Hrvata ubedljivo dominira podgrana I1-Z63, uz svega nekoliko I1-P109.

Povišeni procenti haplogrupe N-P189.2 i J2b-M205 kod Srba jasno ukazuju na jaku starohercegovačku struju doseljenika. Interesantno je i potpuno odsustvo haplogrupe N kod Hrvata na ovom istraživanju.

Nešto izraženija J2a-M410 kod Bošnjaka, delom može biti posledica i bliskoistočnog upliva.

Srbima su, uopšteno govoreći, genetički bliži Bošnjaci, nego Hrvati iz BiH. Ujedno, Bošnjaci su najbliži nekom opštem preseku za Bosnu i Hercegovinu (poslednja kolona). Ovo je presek uglavnom na osnovu bazalnih SNP-ova. Naredna statistika će biti urađena po dubljim podgranama, gde se preciznije mogu pratiti bliže veze, odnosno razlike između naroda.

Izvor: 23andMe

Avatar photo

Autor članka:
Nebojša Novaković

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Danilo

    Ražalim se kad vidim ove rezultate:
    Da nas bosanski hrvati-bivši Srbi katolici ovako deru sa I2-M423 56%-38%, a da mi sa druge strane dominiramo sa N-P189 -7.6%, eto ako nam je za utjehu možemo da se pohvalimo da je trenutno najpoznatiji N2 na svijetu i najbolji košarkaš Nikola Jokić naš.

    • Ilirik

      To je zato što Hrvati dominantno žive u zapadnoj Hercegovini u kojoj kao i u istočnoj Hercegovini, Dalmaciji i zapadnom dijelu Crne Gore, dakle uz more kao prirodnu južnu granicu dominira dinarska tj. ilirska I2 haplogrupa kojoj je prirodna sjeverna granica bila vrhovima Dinarskig alpa i ostala je zbog toga a i negostoljubivosti kamenjara najzatvorenija za doseljavanja, a Srbi žive i u Bosni u kojoj ima osim te ilirske i ostalih haologrupa u većem broju. I2 Iliri su i starosjedioci Balkana ujedno što će pokazati osteološka istraživanja ako ikad budu sporovedena, a doseljavani su kasnije – E1b Tračani, J2 Heleni, R1a Sloveni, R1b Kelti, I1 i N Goti. Istraživači portala i srpska nauka uopšte i dalje tvrde da su I2 nosioci Sloveni jer ih eto ima i u Ukrajini (a tamo su se zapravo doselili odavde), a da su J2 i E1b Iliri, što je apsurd.

      • Srbija

        @Ilirik
        I taman kada se iznesu novi dokazi koji potvrđuju činjenicu da je hrvatsko stanovništvo Hercegovine i Južne Dalmacije poreklom od srednjevekovnog srpskog stanovništva, pojave se razni “ilirici” koji jadno temu skreću na nešto drugo. Ali, ajde i da je skreću, nego što to rade tako što iznose netačne podatke (I2 ne dominira uz obalu, već na potezu od Bugarske do Save, bez centralne Hrvatske), i što veoma smešno na sve načine pokušavaju da izbace srpsko ime sa tog prostora po svaku cenu, menjajući ga sa Ilirima, “Slavenima”, “Jugoslavenima”, Tribalima i raznoraznim drugim nazivima. Činjenice su neumoljive – grane su čisto slovenske, a njihove podgrane potiču od grana koje danas nose Srbi – dakle, na tom području su živeli Srbi, koji su usled istorijskih okolnosti i agresivnog delovanja Kongregacije za Propagandu vere prihvatili ili izvrnuli svoj rimokatolicizam (ako su ga imali izvorno), a zatim pod Habzburzima prešli u hrvatstvo pohrvaćivanjem. Ali, džabe vam sve. Znam da te povredilo duboko što je neko spomenuo neke Hrvate kao moguće Srbe poreklom, ali ako te to vređa, imaš problem. Svakako, komšijo, Srpsko ime i srpsku prošlost nam obrisati nećete.

      • Danilo

        Hrvati, oni pravi hrvati čajkavci i kajkavci koji inače govore i drugačijim skoro različitim govorom od Srba(pravoslavaca,katolika,muslimana) e kod njih upravo dominira R1a hg u odnosu na I2. A kod Srba štokavaca sve tri vjere dominira I2, jedino što bi sa tobom mogao da se složim da su Srbi starosedeoci i naslednici Ilira i raznih plemena koja su živjela na balkanskom poluostrvu, a kojoj je R1a seobom možda izmijenio jezik, ali opet donekle jer I2 štokavica je najudaljenija varijanta svih slovenskih jezika.