Генетичке блискости и разлике народа у Босни и Херцеговини (резултати са 23andMe)

19. новембра 2022.

коментара: 0

Ово је краћи осврт на генетичке резултате из Босне и Херцеговине. Предност овог узорка (укупно 1.650 резултата) је што одговара актуелној демографској слици. Уз то, методолошки је прилично коректан, будући да су области равномерно обрађене (сходно броју становника).

• Код Срба највећи број тестираних води порекло из Босанске Крајине и Херцеговинe

• Код Хрвата из Херцеговине и Средње Босне

• Код Бошњака из Североисточне Босне, Средње Босне и Босанске Крајине

Статистички преглед заступљености Y-ДНК хаплогрупа код Срба, Хрвата и Бошњака из БиХ

Уочљиво је да најмања одступања постоје у оквиру хаплогрупе R1a-M417. Већ је нешто другачија слика са хаплогрупама I2-M423, E1b-M78 и N-P189.2. Ту су углавном и најоштрије разлике.

Хаплогрупа I1-M253 се такође јавља у сличном проценту код сва три народа, с тим што је важан уплив по подгранама. Код Срба доминира подграна I1-P109 уз присуство I1-Z63, код Бошњака је тај однос изједначен, док код Хрвата убедљиво доминира подграна I1-Z63, уз свега неколико I1-P109.

Повишени проценти хаплогрупе N-P189.2 и J2b-M205 код Срба јасно указују на јаку старохерцеговачку струју досељеника. Интересантно је и потпуно одсуство хаплогрупе N код Хрвата на овом истраживању.

Нешто израженија J2a-M410 код Бошњака, делом може бити последица и блискоисточног уплива.

Србима су, уопштено говорећи, генетички ближи Бошњаци, него Хрвати из БиХ. Уједно, Бошњаци су најближи неком општем пресеку за Босну и Херцеговину (последња колона). Ово је пресек углавном на основу базалних SNP-ова. Наредна статистика ће бити урађена по дубљим подгранама, где се прецизније могу пратити ближе везе, односно разлике између народа.

Извор: 23andMe

Avatar photo

Аутор чланка:
Небојша Новаковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.