Генетичке блискости и разлике народа у Босни и Херцеговини (резултати са 23andMe)

19. новембар 2022.

коментара: 4

Ово је краћи осврт на генетичке резултате из Босне и Херцеговине. Предност овог узорка (укупно 1.650 резултата) је што одговара актуелној демографској слици. Уз то, методолошки је прилично коректан, будући да су области равномерно обрађене (сходно броју становника).

• Код Срба највећи број тестираних води порекло из Босанске Крајине и Херцеговинe

• Код Хрвата из Херцеговине и Средње Босне

• Код Бошњака из Североисточне Босне, Средње Босне и Босанске Крајине

Статистички преглед заступљености Y-ДНК хаплогрупа код Срба, Хрвата и Бошњака из БиХ

Уочљиво је да најмања одступања постоје у оквиру хаплогрупе R1a-M417. Већ је нешто другачија слика са хаплогрупама I2-M423, E1b-M78 и N-P189.2. Ту су углавном и најоштрије разлике.

Хаплогрупа I1-M253 се такође јавља у сличном проценту код сва три народа, с тим што је важан уплив по подгранама. Код Срба доминира подграна I1-P109 уз присуство I1-Z63, код Бошњака је тај однос изједначен, док код Хрвата убедљиво доминира подграна I1-Z63, уз свега неколико I1-P109.

Повишени проценти хаплогрупе N-P189.2 и J2b-M205 код Срба јасно указују на јаку старохерцеговачку струју досељеника. Интересантно је и потпуно одсуство хаплогрупе N код Хрвата на овом истраживању.

Нешто израженија J2a-M410 код Бошњака, делом може бити последица и блискоисточног уплива.

Србима су, уопштено говорећи, генетички ближи Бошњаци, него Хрвати из БиХ. Уједно, Бошњаци су најближи неком општем пресеку за Босну и Херцеговину (последња колона). Ово је пресек углавном на основу базалних SNP-ова. Наредна статистика ће бити урађена по дубљим подгранама, где се прецизније могу пратити ближе везе, односно разлике између народа.

Извор: 23andMe

Avatar photo

Аутор чланка:
Небојша Новаковић

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Данило

    Ражалим се кад видим ове резултате:
    Да нас босански хрвати-бивши Срби католици овако деру са И2-М423 56%-38%, а да ми са друге стране доминирамо са N-P189 -7.6%, ето ако нам је за утјеху можемо да се похвалимо да је тренутно најпознатији N2 на свијету и најбољи кошаркаш Никола Јокић наш.

    • Илирик

      То је зато што Хрвати доминантно живе у западној Херцеговини у којој као и у источној Херцеговини, Далмацији и западном дијелу Црне Горе, дакле уз море као природну јужну границу доминира динарска тј. илирска I2 хаплогрупа којој је природна сјеверна граница била врховима Динарскиг алпа и остала је због тога а и негостољубивости камењара најзатворенија за досељавања, а Срби живе и у Босни у којој има осим те илирске и осталих хаологрупа у већем броју. I2 Илири су и старосједиоци Балкана уједно што ће показати остеолошка истраживања ако икад буду спороведена, а досељавани су касније – E1b Tрачани, Ј2 Хелени, R1а Словени, R1б Келти, I1 и N Готи. Истраживачи портала и српска наука уопште и даље тврде да су I2 носиоци Словени јер их ето има и у Украјини (а тамо су се заправо доселили одавде), а да су Ј2 и Е1б Илири, што је апсурд.

      • Србија

        @Илирик
        И таман када се изнесу нови докази који потврђују чињеницу да је хрватско становништво Херцеговине и Јужне Далмације пореклом од средњевековног српског становништва, појаве се разни “илирици” који јадно тему скрећу на нешто друго. Али, ајде и да је скрећу, него што то раде тако што износе нетачне податке (I2 не доминира уз обалу, већ на потезу од Бугарске до Саве, без централне Хрватске), и што веома смешно на све начине покушавају да избаце српско име са тог простора по сваку цену, мењајући га са Илирима, “Славенима”, “Југославенима”, Трибалима и разноразним другим називима. Чињенице су неумољиве – гране су чисто словенске, а њихове подгране потичу од грана које данас носе Срби – дакле, на том подручју су живели Срби, који су услед историјских околности и агресивног деловања Конгрегације за Пропаганду вере прихватили или изврнули свој римокатолицизам (ако су га имали изворно), а затим под Хабзбурзима прешли у хрватство похрваћивањем. Али, џабе вам све. Знам да те повредило дубоко што је неко споменуо неке Хрвате као могуће Србе пореклом, али ако те то вређа, имаш проблем. Свакако, комшијо, Српско име и српску прошлост нам обрисати нећете.

      • Данило

        Хрвати, они прави хрвати чајкавци и кајкавци који иначе говоре и другачијим скоро различитим говором од Срба(православаца,католика,муслимана) е код њих управо доминира R1a хг у односу на И2. А код Срба штокаваца све три вјере доминира И2, једино што би са тобом могао да се сложим да су Срби староседеоци и наследници Илира и разних племена која су живјела на балканском полуострву, а којој је R1a сеобом можда измијенио језик, али опет донекле јер И2 штокавица је најудаљенија варијанта свих словенских језика.