Poreklo prezimena, selo Vrhbarje (Sokolac)

6. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vrhbarje (po knjizi Vrbarje), opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Naselje Vrbarje čine sela Vrbarje i Trnovače, rastavljena brdom Klupcima. Kuće u Vrbarju su po stranama dola Bara i brda Klupaca, a Trnovače su u strani ispod sela Đedovaca a iznad prostranog Dola.

Vode, zemlje šume.

U Vrbarju je jedan bunar sa živom vodom, a u Trnovačama jedan suhi bunar c lokvom.

Zirati se zovu: Velika Njiva, Golo Brdo, Do, Za Lokvom Do, Za Lokpom Njiva, Krčevina, Gradina, Prijeka Njiva, Peljesovnna, Toripe, Travnjak. Gaj i Klupin su pod šumom, a ispaša je Polje u granicama Sočica.

Tip sela.

Kuće su raštrkane u oba sela. U Vrbarju je 10 muslimanskih, a u Trnovačama 6 pravoslavnih kuća pod 13 slemena. Muslimansko groblje je niže njihovih kuća, a pravoslavni se sahranjuju pod Đedovcima, u Đokića Polju.

U Gaju je stećak zvan Trušin Kamen, a desno i levo od njega su po dva manja. U Vrbarju su ranije živeli Vrbarci, koji su odatle bili otišli u Đedovce, a na Trnovačama su najpre bili neki Kejići, posle njih Lučići.

Poreklo stanovništva.

Muslimani.

-Zahiragići (7 slemena sa 9 kuća) su došli iz Rakitnice, pre nekih sto godina, a u Rakitnicu su im stari bili došli iz Dobrača (takođe u Rogatičkom srezu). Na njihovu mestu bili su ranije Vrbarcn kao čivčije Šemsibega (Begefendije) Tankovića, c kojim su Zahiragići, koji su takođe bili spahije, zamenili svoju .eml;u u Rakitiici.

-Katica (1 k.) je došao iz Burata (Rogatički srez), pre trideset godina, svome dedu, koji ga je uzeo „sinu na mjesto“.

Pravoslavni.

-Šarci (2 k., Arhanđelovdan) su došli iz Bogovića, mnogo pre 1878. Poreklom su „ozgo odnekle“, ali su u ovaj kraj došli još pre kuge i najpre su bili u Kuli, a odatle su otišli u Bogoviće.

-Tošići (3 slemena sa 4 kuće, Tomindan) su starinom Kaljevići iz Jezera, a na Trnovače su došli iz Žljebova, oko 1873.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.