Порекло презимена, село Новосеоци (Соколац)

6. новембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Новосеоци, општина Соколац. Према књизи Миленка С. Филиповића “Гласинац”, антропогеографско-етнолошка расправа, САНУ, Београд, 1951. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља.

Село је горњом ивицом поља Тоница, а куће су у странама јужно испод брегова Гуња и Мале. Причају да су Шиљцима прозвани због овога: неки њихови Градине и растављене долом Дугим Вртачама. Око поља су брда: Велика Градина, Карачића Брдо, Кицељ, Њивице Шерино Брдо, Јастребњак.

Воде, земље и шуме.

Село је безводно. Воду за пиће доносе из Бјелосављевића, а стоку поје на Решетници.

По поменутим брдима има ситне шуме, и туда су и сеоске испаше. Зирати су: Тонице, Ступ, Мерданове Вртаче, Башине Куће, Позанице и Залоквенице.

Тип села

Куће су, сем једне, на окупу око веома простране улице на средини села, c које је слободан прилаз кућама. Има их свега 28. Гробље је под селом, и ту је 1928 подигнута џамија. На Великој и Малој Градини над селом су старе градине. За старинске башлуке код џамије веле да су из доба „од Фатиха”. Почетком првог светског рата, црногорска војска је упалила село, и том приликом од 66 зграда остале су само 3 куће.

Порекло становништва.

У селу живе само муслимани.

-Оћузи (4 к.) су прешли из  Бјелосављевића, пре осамдесет година. Били су спахије.

Селмановићи (З к.),

-Омановићи (4 к.) и:

-Кабаши (5 к.), један род.

Кабаши веле да су то име, које подсећа на арбанашки фис Кабаше, добили по претку који је бријао Бегефендију и окретао га, па му бег дао то име.

-Карићи (11 к.) су пореклом с Модрика код Доње Праче.

-Захирагићи (1 к.) су дошли с Врбарја, 1923.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића “Гласинац”, антропогеографско-етнолошка расправа, САНУ, Београд, 1951. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.