Poreklo prezimena, sela Bandin Odžak (Sokolac)

9. oktobar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Bandin Odžak (Bandovo Brdo, Bandovo Selo), opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Kuće su u grupama po stranama ispod Bandova Brda ili Umki (Umke) n Dautova Brda a oko Druma (starog puta za Hercegovinu). Nad selom su prostrane terase a pod selom polje.

Vode, zemlje i šume.

U selu je živa Bandova Voda.

Kao ispaša služi brdo Maći, a na Jezerinama ima malo šume, i to borja. Zirati se zovu: Brdo, Za Borjem, Velika Njiva, Odžakluci, Čair Podvodanj, Polje, Hanska Njiva, Tomišljevo Brdo, Bregovi, Piskavice.

Tip sela i starine.

Selo ima svega 10 prav. kuća. Groblje je na Dautovu Brdu. Iznad kuća Odovića je srednjevekovna nekropola, zvana Kalufi, sa četrnaest mramorova. Poznaje se da ih je nekada bilo više. Ispod sadašnjih kuća Koprivica bio je Bandov Odžak. I sredovečni ljudi se sećaju tog odžaka. Bande su se raselile, i jedna porodica od njih je u Sarajevu. Dva su stara muslimanska groblja: jedno kraj kuća Odovića a drugo na Drumu. U tom drugom sahranjivale su se Bande.

Poreklo stanovništva.

-Koprivice (3 k., Nikoljdan i Nikoljice) su se prve naselile u ovom selu, pre nekih sto godina. Doselili su se iz Pive, a znaju da im je starina iz Banjana. Na Glasinac je došao Božo Koprivica s desetogodišnjim sinom Savom, koji je imao pet sinova (od kojih su i sada živa četvorica). Pok. Krsto, koji se je naselio u Vidrićima oko 1890, došao je na Glasinac mnogo docnije i dalji je rod ovim Koprivicama a bliži onima u Borošći. Koprivica ima mnogo u Visočkoj Nahiji, u Vogošći i u Sarajevskom Polju, i svi saglasno tvrde da su starinom iz Banjana.

-Odovići (4 k., Lučindan) su došli s Nesirenova Čitluka u Potpećinama. Starinom su Rovčani iz Dubokog u Studencima, u „Crnoj G ori“, gde su se zvali Šćepanovići, kao što se i sada zove onaj ogranak što je ostao tamo. Doselio je ded Jovan, koji je mnogo „odao“ po čitlucima, i tako su dobili sadašNje prezime. Po drugima, starinom su Rovčani iz sela Popa u Drobnjaku. Od Odovića su i Zubani u Vrapcima.

-Jolovići ili Todorovići (Z k., Jovanjdan i prislužuju Ivanjdan) su došli iz Primčića, još za turskog vremena, a starinom su Komljenovići iz Banjana (od istog roda od-kog je bio i mitropolit Sava Kosanović). Starac Jovo Jolovnć rodio se je u Banjanima, odakle je s ocem krenuo na Zagorje, pod Brezu, pa su zatim bili u Sarajevskom Polju,456 a ovo mu je sada trinaesto mesto stanomanja. Pod Crkviiu su došli oko 1875. Kao Erića ima ih y Studenovićima iza Trebevića a kao Komljenovića u Kutima (Zagorje).

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.