Порекло презимена, Подпећине (Соколац)

9. октобар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Подпећине, општина Соколац. Према књизи Миленка С. Филиповића “Гласинац”, антропогеографско-етнолошка расправа, САНУ, Београд, 1951. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља.

Село je под брдом „Маћи“. Над селом је Крш, а под селом су њиве. Места на којима су куће зову се: Маћи и Дуге Њиве.

Воде, земље и шуме.

У селу су два старинска бунара. Изнад кућа је испаша Маћи, а под кућама су њиве и сенокоси: Градац, Средње Брдо, Калајџин Бунар.

Тип села.

Село има 5 раштрканих слемена (са 6 кућа). Гробље је y Смрекама близу кућа Савчића.

До пре четрдесет година на месту овог села била је поглавито испаша, и први се је населио пок. Јовина Савчић. Био је и неки мали читлук аге Несирена из Сарајева, који су најпре обрађивали Одовићи из Ћаварина, а после O. Живковић. Село је прозвано по пећинама у кршу над селом.

Порекло становништва.

-Живковићи (1 к., Арханђелоадан) су дошли пре 70 година. Дошао је Обрен Живковић испод Ковача код Пљеваља заједно са својим пашеногом Станишом Гајовићeм.

-Савчићи (3 слемена са 4 куће, Никољдан) су дошли из Алилука 1893. A на Гласинац је дошао, „прије поште“, Новица Савчић из Никшићског Поља. Род су им Ђурковићи на Гласинцу, а у „Црној Гори“ Бановићи. По доласку на Гласинац напустили су „прислужбу“ на Томиндан.

-Каповићи (1 к.), су дошли иза Живковића. Опширније v опису Видрића, одакле је прешао дед.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића “Гласинац”, антропогеографско-етнолошка расправа, САНУ, Београд, 1951. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.