Poreklo prezimena, Podpećine (Sokolac)

9. oktobar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Podpećine, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Selo je pod brdom „Maći“. Nad selom je Krš, a pod selom su njive. Mesta na kojima su kuće zovu se: Maći i Duge Njive.

Vode, zemlje i šume.

U selu su dva starinska bunara. Iznad kuća je ispaša Maći, a pod kućama su njive i senokosi: Gradac, Srednje Brdo, Kalajdžin Bunar.

Tip sela.

Selo ima 5 raštrkanih slemena (sa 6 kuća). Groblje je y Smrekama blizu kuća Savčića.

Do pre četrdeset godina na mestu ovog sela bila je poglavito ispaša, i prvi se je naselio pok. Jovina Savčić. Bio je i neki mali čitluk age Nesirena iz Sarajeva, koji su najpre obrađivali Odovići iz Ćavarina, a posle O. Živković. Selo je prozvano po pećinama u kršu nad selom.

Poreklo stanovništva.

-Živkovići (1 k., Arhanđeloadan) su došli pre 70 godina. Došao je Obren Živković ispod Kovača kod Pljevalja zajedno sa svojim pašenogom Stanišom Gajovićem.

-Savčići (3 slemena sa 4 kuće, Nikoljdan) su došli iz Aliluka 1893. A na Glasinac je došao, „prije pošte“, Novica Savčić iz Nikšićskog Polja. Rod su im Đurkovići na Glasincu, a u „Crnoj Gori“ Banovići. Po dolasku na Glasinac napustili su „prislužbu“ na Tomindan.

-Kapovići (1 k.), su došli iza Živkovića. Opširnije v opisu Vidrića, odakle je prešao ded.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.