Poreklo prezimena, selo Bijela (Konjic)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bijela, opština Konjic. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U 200 m. dubokoj čelenci rijeke Bijele, lijeve pritoke Neretvine, do 5 km istočno od Konjica. Klima je vrlo blaga, selo zatvoreno Od svih vjetrova. Grad ne pada nikako, ali je selo uništavano dva puta, i to po seoskom računu jedanput prije dvjesta godina, kad se „otislo brdo i pritislo cijelo selo i 1906. kada je voda poplavila veći dio sela i odnijela mnogo ljudi i stoke. Veći dio zemlje je aginski, od sijena i voća daju polovinu, a od žita trećinu.

Ljeti izgone stoku na pojedine dijelove Prenja, koji se zovu Tisovica i Borašnica. Do okupacije to su bile „carske planine“, a sad plaćaju samo kolibarinu.

Kako je selo postalo ne zna se. Po starosti razlikujemo porodice koje su doselile prije „usjeline“ i poslije nje.

Poreklo stanovništva.

Muslimani:

-Ramići su preostali iz usjeline. Oni su starinci. Isto tako su bili starinci Kraljušići koji su „zamrli“ ovdje.

-Kešo (Vavas), njegov je pradjed imao „preko sto ljeta“, doselio iz Dulića. Njima se ne da u muškoj djeci, jer je njihova kuća izdala hajduke. Sad ih ima 2 kuće. Slave Đurđev-dan.

-Jakovljevića djed Mitar doselio je na čitluk u Pajića sa Zijemalja. Jedni se zovu Lazarevići. Ima ih 6 kuća. Slave Đurćev–dan.

Od Muslimana:

-Tabakovića ostala je iza kuge samo jedna ženska, i otac dovede iza Bijelog Polja Pajića kćeri u „suloštvo“ Ima ih 3 kuće.

-Vulići (Bučići) su doselili odmah iza Jakovljevića iz Bučića kod Mosgara. Ima ih 1 kuća. Slave Jovanj-dan.

-Janjići su starinom Vojinovići iz Vojna kod Mostara; došli su sa Raške Gore prije 50 do 60 godina. Ima ih mnogo, a najviše na Raškoj Gori, Bjelimićima i u više sela uz Neretvu. Ima ih 1 kuća. Slave Nikolj–dan.

-Dragići su Markićevići iz Dulića; došli su im pradjedi odmah iza Keše. Stanovali su u Srđevićima i u Lipniku. Ima ih 1 kuća. Slave Tomin–dan.

-Nenadići su iz Dulića. Došao im otac od potrebe. Slave Đurćev—dan.

-Građića djed je iz Dulića. Ima ih 1 kuća. Slave Đurđev–dan. Misli se da su Nenadići, Građići i Keše jedna familija.

-Krnjić (Memišagić) je vrlo star, i ne zna se odakle je. Ima ih 2 kuće.

-Dabići su doselili iz Bijelog Polja prije 20 godina. Ima ih 1 kuća. Slave Đurđev-dan.

-Risto Trebinjac (Grkavac) doselio je prije 30 godina odnekle iz Trebinja.

-Gačanica (Samardžić), došao mu je otac s Ravni (selo u mostarskom kotaru). Ima ih 1 kuća. Slavi Đurđev–dan.

-Kalemi su iz Bijelog Polja iz sela Potoka. Živjeli su na Borcima, pa im otac s Boraka doselio ovdje. Ima ih 2 kuće. Slave Ignjat–dan.

-Tovarišić je sa Zijemalja. Došao mu otac. Slavi Đurđev–dan. Ima ih 1 kuća.

Katolik:

-Čimbur došao je prije 50 godina· Mjesto iz koga je doselio nije zabilježeno.

-Smoljanov otac je došao iz Bijelog Polja.

-Topčić (Zovko) potiče od nekakva vojnika-koji je pobjegao iz austrijske vojske. Ovamo je preselio otac ovih iz Bijelog Polja.

Zadnje tri porodice su katoličke. Pored toga, ima na obali Neretve, sat daleko od sela, još 20 katoličkih porodica, koje su mahom u novije vrijeme doselile.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.