Порекло презимена насеља Братотин (Ораховaц)

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Братотин, општина Ораховац. Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положал и тип села.

Село се налази северозападно од Ораховца, од којег је удаљено око 20 километара. Насеље је збијеног типа. Куће су смештене на присојној страни једног и осојног страни другог брежуљка. Село је са три стране опкољено брежуљцима.

Већи део кућа зидан је непеченом инглом, и то пре рата. Ентеријер одговара ентеријеру албанских кућа. Гостинска соба је одвојена посебним улазом, а у њој седе само мушкарци. Соба је застрта чергама (застирач је врло груб, изаткан од козје длаке). Поред зидова су поређани јастуци. Са другим просторијама повезана је посебним улазом, за који се не може рећи ни да су врата ни да је прозор. Кроз њега је тешко ући, јер има другу намену; служи да до њега жене из кухиње принесу храну, а одатле је преузима мушкарац и сервира гостима. Ваља напоменути да је ова архитектура карактеристична за старе зграде, а нове су планске и одговарају потребама савременог човека.

Школство.

До 1977. године деца су пратила наставу на албанском језику. Можда  је то разлог што су родитељи избегавали да шаљу женску децу у школу.

На залагање мештана доведен је учитељ који изводи наставу на српскохрватском језику, тако да деца до V разреда уче у Братотину, а од VI до VIII y Ратковцу.

Старине у селу.

На брежуљку северно од села налази се српско гробље. Доњи део гробља је старији. У њему се налази неколико камених плоча обраслих маховином, на којима је урезан по један крст. Мештани тврде да је на Главици јужно од села некада била црква.

Име селу.

Постоји предање да је Братотин добио име по некој браћи која су у њему живела. Један од њих се „потурчио” и прешао у Црмњане, а други није хтео да прими ислам и остао је у селу. Пошто је то била велика срамота и увреда за братство, ваљало је прекинути све односе са братом потурнцом. Том приликом кидали су сламку у знак кидања свих родбинских односа. Од брата који је исламизиран у Црмњану и данас живе потомци и презивају се Кидај. По другом брату, који није прешао у ислам, село је добило име Братотин.

Структура становништва.

У њему има око 30 кућа Албанаца и шест кућа Срба, које чине једно братство Матић. Верују да су у овом селу од пре косовске битке.

Просечан број чланова у породици је 11.

Порекло становништва.

-Јовановић, секундарно презиме једне куће.

-Матић, шест кућа. Верују да су у Братотину живели и пре косовске битке. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Неделковић, секундарно презиме две куће Петковић, секундарно презиме једне куће.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.