Порекло презимена, село Ратковац (Ораховац)

21. август 2022.

коментара: 1

Порекло становништва села Ратковац, општина Ораховац. Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положал и тип села.

Ратковац је веће метохијско село. Има око 400 кућа Албанаца, 20 кућа Цигана и четири српске куће. Лежи у долини поред леве обале Белог Дрима, западно од Ораховца, од којег је удаљен око 16 км. Кроз њега пролази железничка пруга Метохија – Призрен, која дели село на два неједнака дела. Село је збијеног типа.

Старине у селу.

На једном узвишењу западно од села налази се српско гробље. Мештани чувају предање да је на брежуљку Бриђе, поред албанског гробља, била црква, од које, међутим, нема никаквих остатака.

Школство.

У Ратковцу ради осмогодишња школа, у којој се изводи настава на српскохрватском и албанском језику, али су школске 1979/80. Године у њој само три српска ученика пратила наставу, зато што се Срби нагло исељавају. Уочи Другог светског рата у селу је било око 100 српских кућа. Кад сам посетио Ратковац, затекао сам четири српске куће. Доселиле су се из околине Скадра, и то три 1936. године, а једна две године раније. Просечан број чланова у кући је 5,75.

Родови.

-Ђиновић, три куће. Доселили су се из Враке 1936. године. Даље порекло везују за село Ђиновиће код Цетиња. У Враку су прешли око 1870. године. У Ђиновићима су се презивали Сакар. Слава мала Госпођа.

-Рогановић, једна кућа. Доселили су се Из Скадра 1934. године. Слава Свети Никола ; мала слава Свети Никола летњи.

-Сакар, раније презиме Ђиновића.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Bojan Djinovic

    Djinovici su starinom iz sela Djinovici u Rijeckoj nahiji,iz plemana Kosijera.Starosjedioci smo tog kraja, o cemu svjedoci podatak iz 1496.godine gdje se navodi da izvjesni Brajan Djinovic iz Kosijera nasljedjuje kucu u Kotoru koju mu ostavlja sestra ( Pomeni crnogorskih plemena u Kotorskom arhivu ,Risto Kovijanic). Selo je i dobilo ima po nasem prezimenu, pretpostavlja se da nam je dalje porijeklo sa Djinovog brda iznad Cetinja, a osnivac bratstva izvjesni Djino, koji je, vjerovatno bio Vlaskog porijekla,ali to je samo pretpostavka.Od Djinovica iz istoimenog sela poticu i Perisici iz Ponara i Ljeskopolja.