Poreklo prezimena, selo Ratkovac (Orahovac)

21. avgust 2022.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Ratkovac, opština Orahovac. Prema studiji Milete Bukumirića “Iz onomastike južne Metohije”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položal i tip sela.

Ratkovac je veće metohijsko selo. Ima oko 400 kuća Albanaca, 20 kuća Cigana i četiri srpske kuće. Leži u dolini pored leve obale Belog Drima, zapadno od Orahovca, od kojeg je udaljen oko 16 km. Kroz njega prolazi železnička pruga Metohija – Prizren, koja deli selo na dva nejednaka dela. Selo je zbijenog tipa.

Starine u selu.

Na jednom uzvišenju zapadno od sela nalazi se srpsko groblje. Meštani čuvaju predanje da je na brežuljku Briđe, pored albanskog groblja, bila crkva, od koje, međutim, nema nikakvih ostataka.

Školstvo.

U Ratkovcu radi osmogodišnja škola, u kojoj se izvodi nastava na srpskohrvatskom i albanskom jeziku, ali su školske 1979/80. Godine u njoj samo tri srpska učenika pratila nastavu, zato što se Srbi naglo iseljavaju. Uoči Drugog svetskog rata u selu je bilo oko 100 srpskih kuća. Kad sam posetio Ratkovac, zatekao sam četiri srpske kuće. Doselile su se iz okoline Skadra, i to tri 1936. godine, a jedna dve godine ranije. Prosečan broj članova u kući je 5,75.

Rodovi.

-Đinović, tri kuće. Doselili su se iz Vrake 1936. godine. Dalje poreklo vezuju za selo Đinoviće kod Cetinja. U Vraku su prešli oko 1870. godine. U Đinovićima su se prezivali Sakar. Slava mala Gospođa.

-Roganović, jedna kuća. Doselili su se Iz Skadra 1934. godine. Slava Sveti Nikola ; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Sakar, ranije prezime Đinovića.

IZVOR:Prema studiji Milete Bukumirića “Iz onomastike južne Metohije”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Bojan Djinovic

    Djinovici su starinom iz sela Djinovici u Rijeckoj nahiji,iz plemana Kosijera.Starosjedioci smo tog kraja, o cemu svjedoci podatak iz 1496.godine gdje se navodi da izvjesni Brajan Djinovic iz Kosijera nasljedjuje kucu u Kotoru koju mu ostavlja sestra ( Pomeni crnogorskih plemena u Kotorskom arhivu ,Risto Kovijanic). Selo je i dobilo ima po nasem prezimenu, pretpostavlja se da nam je dalje porijeklo sa Djinovog brda iznad Cetinja, a osnivac bratstva izvjesni Djino, koji je, vjerovatno bio Vlaskog porijekla,ali to je samo pretpostavka.Od Djinovica iz istoimenog sela poticu i Perisici iz Ponara i Ljeskopolja.