Poreklo prezimena naselja Bratotin (Orahovac)

21. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bratotin, opština Orahovac. Prema studiji Milete Bukumirića “Iz onomastike južne Metohije”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položal i tip sela.

Selo se nalazi severozapadno od Orahovca, od kojeg je udaljeno oko 20 kilometara. Naselje je zbijenog tipa. Kuće su smeštene na prisojnoj strani jednog i osojnog strani drugog brežuljka. Selo je sa tri strane opkoljeno brežuljcima.

Veći deo kuća zidan je nepečenom inglom, i to pre rata. Enterijer odgovara enterijeru albanskih kuća. Gostinska soba je odvojena posebnim ulazom, a u njoj sede samo muškarci. Soba je zastrta čergama (zastirač je vrlo grub, izatkan od kozje dlake). Pored zidova su poređani jastuci. Sa drugim prostorijama povezana je posebnim ulazom, za koji se ne može reći ni da su vrata ni da je prozor. Kroz njega je teško ući, jer ima drugu namenu; služi da do njega žene iz kuhinje prinesu hranu, a odatle je preuzima muškarac i servira gostima. Valja napomenuti da je ova arhitektura karakteristična za stare zgrade, a nove su planske i odgovaraju potrebama savremenog čoveka.

Školstvo.

Do 1977. godine deca su pratila nastavu na albanskom jeziku. Možda  je to razlog što su roditelji izbegavali da šalju žensku decu u školu.

Na zalaganje meštana doveden je učitelj koji izvodi nastavu na srpskohrvatskom jeziku, tako da deca do V razreda uče u Bratotinu, a od VI do VIII y Ratkovcu.

Starine u selu.

Na brežuljku severno od sela nalazi se srpsko groblje. Donji deo groblja je stariji. U njemu se nalazi nekoliko kamenih ploča obraslih mahovinom, na kojima je urezan po jedan krst. Meštani tvrde da je na Glavici južno od sela nekada bila crkva.

Ime selu.

Postoji predanje da je Bratotin dobio ime po nekoj braći koja su u njemu živela. Jedan od njih se „poturčio” i prešao u Crmnjane, a drugi nije hteo da primi islam i ostao je u selu. Pošto je to bila velika sramota i uvreda za bratstvo, valjalo je prekinuti sve odnose sa bratom poturncom. Tom prilikom kidali su slamku u znak kidanja svih rodbinskih odnosa. Od brata koji je islamiziran u Crmnjanu i danas žive potomci i prezivaju se Kidaj. Po drugom bratu, koji nije prešao u islam, selo je dobilo ime Bratotin.

Struktura stanovništva.

U njemu ima oko 30 kuća Albanaca i šest kuća Srba, koje čine jedno bratstvo Matić. Veruju da su u ovom selu od pre kosovske bitke.

Prosečan broj članova u porodici je 11.

Poreklo stanovništva.

-Jovanović, sekundarno prezime jedne kuće.

-Matić, šest kuća. Veruju da su u Bratotinu živeli i pre kosovske bitke. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Nedelković, sekundarno prezime dve kuće Petković, sekundarno prezime jedne kuće.

IZVOR: Prema studiji Milete Bukumirića “Iz onomastike južne Metohije”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.