Poreklo prezimena, selo Zojić (Prizren)

26. jun 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zojić, opština Prizren. Prema studiji Milete Bukumirića “Iz Podrime i Prizrenskog podgora”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo se nalazi u dolini pored rečice Topluve, severozapadno od Prizrena, od kojeg je udaljeno oko 15 km. Naselje je zbijenog tipa. Mahom tesne ulice vode pored kuća zidanih nepečenom ciglom. Selo je elektrificirano 1964. godine. Mesni centar je u susednom selu Piranu. (Pirane je locirano pored asfaltnog puta Đakovica – Prizren, a od njega do Zojića stiže se makadamskim putem u dužini od 2 km.)

Struktura stanovništva.

Do četvrtog razreda deca uče u Zojiću, a od petog do osmog u Piranu. Većinu stanovništva sela čine Albanci. Srpskih kuća ima 33. U njima u proseku živi 6,39 članova. Šesnaest kuća poreklo vezuju za Ibarski Kolašin, osam ne čuvaju predanje o poreklu, četiri čuvaju predanje da su im se preci nekada davno doselili iz Albanije, četiri su došle iz Velike Hoče 1925. godine, a jedna iz susednog sela Smaća nekada davno.

Rodovi.

-Bajkić, jedna kuća. Doselili su se iz sela Mušnjikova (Sretečka župa) 1932. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Borobanovci, porodični nadimak Milosavljevića i Cvetkovića.

-Vuksanović, jedna kuća. Doselili su se iz susednog sela Smaća 1924. godine. Čuvaju predanje da su im se preci u Smać doselili iz Ibarskog Kolašina oko 1880. godine. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Ranđo letnji..

-Dimić, jedna kuća. Doselili su se 1936. godine iz Gornjeg Sela (Sretečka župa). Do oslobođenja su se prezivali Filipović, a od tada Dimić, po informatorovom ocu Dimi. Imaju porodični nadimak Makušini. Slava Vavedenje.

-Ešekovci, porodični nadimak Tomića.

-Ilić, jedna kuća. Doselili su se iz susednog sela Novake oko 1900. godine. Slava Sveti Đorđe (16. XI).

-Jovanović, tri kuće. Doselili su se pre Drugog svetskog rata iz sela Mušnjikova (Sretečka župa). Tamo su se prezivali Ljubisavljević. Imaju porodični nadimak Ćupovci. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Jovanović, ranije prezime Ljubisavljevića.

-Ljubisavljević, jedna kuća. Doselili su se iz Mušnjikova pre Drugog svetskog rata. U Mušnjikovu su se prezivali Ljubisavljević. Dolaskom u Donju Srbicu uzeli su novo prezime Jovanović, koje su 1955. godine zamenili starim prezimenom Ljubisavljević. Imaju porodični nadimak Ćupovci. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji. h/Imala šetnji.

-Ljubisavljević. Ranije prezime Jovanovića,

-Makušini, porodični nadimak Dimića.

Milosavljević,  pet kuća. Doselili su se na sela Drajčića (Sretečka župa) 1933. godine. Tamo su se prezivali Stojanović. Početkom ovog veka uzeli su prezime Milosavljević, po informatorovom ocu Milosavu. Imaju porodični nadimak Borobanovci. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aeanđeo letnji..

-Mladenović, dve kuće. Doselili su se iz okoline Suve Reke krajem XVIII veka. Slava Sveti Đorđe (16. H1); mala slava Đrđevdan.

-Stojanović, ranije prezime Milosavljevića.

-Tomić, dve kuće. Doselili su se iz Gornjeg Sela (Sretečka župa) 1931. godine, a u Gornje Selo su im preci prešli iz okoline Vučitrna 1803. godine. Imaju porodični nadimak Ešekovci. Slava Vavedenje. .

-Ćupovci, porodični nadimak Jovanovića i Ljubisavljevića.

-Filipović, ranije prezime Dimića.

-Cvetković, dve kuve. Doselili su se iz sela Drajčića (Sretečka župa) 1924. godine. Imaju porodični nadimak Borobanovci. Prezime Cvetković su uzeli po informatorovom dedi Cvetku. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo letnji.

b) Antroponimija stanovništva muslimanske veroisaovesši

Prezimena.

-Abazi, ranije prezime Bitića.

-Bitić, četrnaest kuća. Doselili su se iz Gornjeg Ljubinja (Sretečka župa) 1927. godine.

IZVOR: Prema studiji Milete Bukumirića “Iz Podrime i Prizrenskog podgora”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.