Порекло презимена, село Мала Круша (Призрен)

26. јун 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Мала Круша, општина Призрен. Према студији Милете Букумирића “Из Подриме и Призренског подгора”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип села.

Село лежи на присојној страни једног брежуљка, поред пута Ђаковица– Призрен, недалеко од леве обале Белог Дрима, јужно од Ораховца а северно (око 12 км) од Призрена. Припада ошптини Приврен. Мала Круша је село збијеног типа.

Старине и школство.

На периферији села, на брежуљку, налази се српско гробље. До 1966. године у селу је радила четвороразредна основна школа. Од тада деца до четвртог разреда уче у Великој Круши, а од петог до осмог у суседном селу Пирану.

Структура становнииштва.

Има око 70 кућа: 38 српских, једну циганску, две „католичке“ (Албанци католичке вероисповести), док су остале албанске. Просечан број чланова у кући је 6,92.

Преци дванаест кућа доселили су се у Малу Крушу некада давно из Куча. Осам кућа чувају предање да су им се преци доселили из оближњег села Петковића пре 300 година. Пет кућа су се доселиле из суседног села Смаћа пре првог светског рата (даље порекло везују за Дробњаке).

Пет кућа не чувају предање о пореклу. Три куће су се доселиле из неког места поред Мораве, три из Велике Хоче средином прошлог века, једна из Кијева код Клине (дошла за послом 1971. године), а једна из Ђенерал–Јанковића (такође дошла за послом, 1975. године).

За последњих двадесетак година на села је исељено 16 српских кућа. Оне су се населиле на подручју уже Србије, и то 10 у околини Београда, а 6 око Краљева.

Поред железничке станице налази се подрум, који запошљава неколико десетина радника.

Родови.

-Андријевић, једна породица која живи у заједничком домаћинству са Петковићима.

-Андријевић, секундарно презиме Петковића и Ристића.

-Банзић, презиме једне разведене жене (задржала је мужево презиме). Дошла је из Оптеруше код Ораховца

-Ђорђевић, три куће. Доселили су се из Велике Хоче око 1860. године. Даље порекло везују за Чукарицу. До ослобођења су се презивали Чукарић. Ново презиме су узели по информаторовом деди Ђорђу. Слава Свети Никола зимски; мала слава Свети Никола летњи.

-Илић, три куће. Не чувају предање o пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Јанић, једна кућа. Доселили су се (дошли за послом) из Кијева код Клине 1971. године. (Даље о њима в. у Ономатолошким прилозима 11, 351.).

-Миленковић, раније презиме десет кућа Николића.

-Моравци, секундарно презиме три куће Николића.

-Николић, десет кућа. Преци су им се доселили из Куча „некада давно”. Раније су се презивали Миленковић. Ново презиме су узели пред други светски рат. Слава Свети Никола; мала слава Свети  Никола летњи.

-Николић, три куће. Преци су им се доселили из Поморавља око 1860. године, па имају секундарно презиме Моравци. Слава Свети Никола ; мала слава Свети Никола л’етњи.

-Николић, раније презиме Цветковића.

-Петковић, седам кућа. Преци су им побегли од исламизације из села Петковића код Ораховца пре 120 година. Чувају предање да им се један од предака „потурчио“ и остао у Петковићу. Шест кућа имају секундарно презиме Андријевић, а једна Ристић. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола л’етњи.

-Ристић, једна кућа. До 1970. године презивали су се Петковић. (Остало о њима в. горе, под Петковић.)

-Ристић, секундарно презиме једне куће Петковића.

-Станковић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола л’етњи..

-Тасић, пет кућа. Доселили су се из оближњег села Смаћа пре Првог светског рата. Даље порекло везују за Дробњаке. Слава Свети Ђорђе (16. XI); мала слава Ђурђевдан.

-Томић, једна кућа. Доселили су се (дошли за послом) из Ђенерал–Јанковића 1975, а у Ђенерал–Јанковић су прешли из Јошанице код Клине две године раније. (Остало о њима в. у Ономатолошким прилозима III, 342.)

-Цветковић, две куће. Презивали су се Николић до 1946. године. Рођаци су са Николићима (пореклом из Куча).

-Чукарић, раније презиме Ђорђевића.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из Подриме и Призренског подгора”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.