Poreklo prezimena, selo Mala Kruša (Prizren)

26. jun 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mala Kruša, opština Prizren. Prema studiji Milete Bukumirića “Iz Podrime i Prizrenskog podgora”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo leži na prisojnoj strani jednog brežuljka, pored puta Đakovica– Prizren, nedaleko od leve obale Belog Drima, južno od Orahovca a severno (oko 12 km) od Prizrena. Pripada ošptini Privren. Mala Kruša je selo zbijenog tipa.

Starine i školstvo.

Na periferiji sela, na brežuljku, nalazi se srpsko groblje. Do 1966. godine u selu je radila četvororazredna osnovna škola. Od tada deca do četvrtog razreda uče u Velikoj Kruši, a od petog do osmog u susednom selu Piranu.

Struktura stanovniištva.

Ima oko 70 kuća: 38 srpskih, jednu cigansku, dve „katoličke“ (Albanci katoličke veroispovesti), dok su ostale albanske. Prosečan broj članova u kući je 6,92.

Preci dvanaest kuća doselili su se u Malu Krušu nekada davno iz Kuča. Osam kuća čuvaju predanje da su im se preci doselili iz obližnjeg sela Petkovića pre 300 godina. Pet kuća su se doselile iz susednog sela Smaća pre prvog svetskog rata (dalje poreklo vezuju za Drobnjake).

Pet kuća ne čuvaju predanje o poreklu. Tri kuće su se doselile iz nekog mesta pored Morave, tri iz Velike Hoče sredinom prošlog veka, jedna iz Kijeva kod Kline (došla za poslom 1971. godine), a jedna iz Đeneral–Jankovića (takođe došla za poslom, 1975. godine).

Za poslednjih dvadesetak godina na sela je iseljeno 16 srpskih kuća. One su se naselile na području uže Srbije, i to 10 u okolini Beograda, a 6 oko Kraljeva.

Pored železničke stanice nalazi se podrum, koji zapošljava nekoliko desetina radnika.

Rodovi.

-Andrijević, jedna porodica koja živi u zajedničkom domaćinstvu sa Petkovićima.

-Andrijević, sekundarno prezime Petkovića i Ristića.

-Banzić, prezime jedne razvedene žene (zadržala je muževo prezime). Došla je iz Opteruše kod Orahovca

-Đorđević, tri kuće. Doselili su se iz Velike Hoče oko 1860. godine. Dalje poreklo vezuju za Čukaricu. Do oslobođenja su se prezivali Čukarić. Novo prezime su uzeli po informatorovom dedi Đorđu. Slava Sveti Nikola zimski; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Ilić, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Janić, jedna kuća. Doselili su se (došli za poslom) iz Kijeva kod Kline 1971. godine. (Dalje o njima v. u Onomatološkim prilozima 11, 351.).

-Milenković, ranije prezime deset kuća Nikolića.

-Moravci, sekundarno prezime tri kuće Nikolića.

-Nikolić, deset kuća. Preci su im se doselili iz Kuča „nekada davno”. Ranije su se prezivali Milenković. Novo prezime su uzeli pred drugi svetski rat. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti  Nikola letnji.

-Nikolić, tri kuće. Preci su im se doselili iz Pomoravlja oko 1860. godine, pa imaju sekundarno prezime Moravci. Slava Sveti Nikola ; mala slava Sveti Nikola l’etnji.

-Nikolić, ranije prezime Cvetkovića.

-Petković, sedam kuća. Preci su im pobegli od islamizacije iz sela Petkovića kod Orahovca pre 120 godina. Čuvaju predanje da im se jedan od predaka „poturčio“ i ostao u Petkoviću. Šest kuća imaju sekundarno prezime Andrijević, a jedna Ristić. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola l’etnji.

-Ristić, jedna kuća. Do 1970. godine prezivali su se Petković. (Ostalo o njima v. gore, pod Petković.)

-Ristić, sekundarno prezime jedne kuće Petkovića.

-Stanković, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola l’etnji..

-Tasić, pet kuća. Doselili su se iz obližnjeg sela Smaća pre Prvog svetskog rata. Dalje poreklo vezuju za Drobnjake. Slava Sveti Đorđe (16. XI); mala slava Đurđevdan.

-Tomić, jedna kuća. Doselili su se (došli za poslom) iz Đeneral–Jankovića 1975, a u Đeneral–Janković su prešli iz Jošanice kod Kline dve godine ranije. (Ostalo o njima v. u Onomatološkim prilozima III, 342.)

-Cvetković, dve kuće. Prezivali su se Nikolić do 1946. godine. Rođaci su sa Nikolićima (poreklom iz Kuča).

-Čukarić, ranije prezime Đorđevića.

IZVOR: Prema studiji Milete Bukumirića “Iz Podrime i Prizrenskog podgora”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.