Порекло презимена, село Зојић (Призрен)

26. јун 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Зојић, општина Призрен. Према студији Милете Букумирића “Из Подриме и Призренског подгора”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип села.

Село се налази у долини поред речице Топлуве, северозападно од Призрена, од којег је удаљено око 15 км. Насеље је збијеног типа. Махом тесне улице воде поред кућа зиданих непеченом циглом. Село је електрифицирано 1964. године. Месни центар је у суседном селу Пирану. (Пиране је лоцирано поред асфалтног пута Ђаковица – Призрен, а од њега до Зојића стиже се макадамским путем у дужини од 2 км.)

Структура становништва.

До четвртог разреда деца уче у Зојићу, а од петог до осмог у Пирану. Већину становништва села чине Албанци. Српских кућа има 33. У њима у просеку живи 6,39 чланова. Шеснаест кућа порекло везују за Ибарски Колашин, осам не чувају предање o пореклу, четири чувају предање да су им се преци некада давно доселили из Албаније, четири су дошле из Велике Хоче 1925. године, а једна из суседног села Смаћа некада давно.

Родови.

-Бајкић, једна кућа. Доселили су се из села Мушњикова (Сретечка жупа) 1932. године. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Боробановци, породични надимак Милосављевића и Цветковића.

-Вуксановић, једна кућа. Доселили су се из суседног села Смаћа 1924. године. Чувају предање да су им се преци у Смаћ доселили из Ибарског Колашина око 1880. године. Слава Свети Аранђео; мала слава Свети Ранђо летњи..

-Димић, једна кућа. Доселили су се 1936. године из Горњег Села (Сретечка жупа). До ослобођења су се презивали Филиповић, а од тада Димић, по информаторовом оцу Дими. Имају породични надимак Макушини. Слава Ваведење.

-Ешековци, породични надимак Томића.

-Илић, једна кућа. Доселили су се из суседног села Новаке око 1900. године. Слава Свети Ђорђе (16. XI).

-Јовановић, три куће. Доселили су се пре Другог светског рата из села Мушњикова (Сретечка жупа). Тамо су се презивали Љубисављевић. Имају породични надимак Ћуповци. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Јовановић, раније презиме Љубисављевића.

-Љубисављевић, једна кућа. Доселили су се из Мушњикова пре Другог светског рата. У Мушњикову су се презивали Љубисављевић. Доласком у Доњу Србицу узели су ново презиме Јовановић, које су 1955. године заменили старим презименом Љубисављевић. Имају породични надимак Ћуповци. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи. х/Имала шетњи.

-Љубисављевић. Раније презиме Јовановића,

-Макушини, породични надимак Димића.

Милосављевић,  пет кућа. Доселили су се на села Драјчића (Сретечка жупа) 1933. године. Тамо су се презивали Стојановић. Почетком овог века узели су презиме Милосављевић, по информаторовом оцу Милосаву. Имају породични надимак Боробановци. Слава Свети Аранђео; мала слава Свети Аеанђео летњи..

-Младеновић, две куће. Доселили су се из околине Суве Реке крајем XVIII века. Слава Свети Ђорђе (16. Х1); мала слава Ђрђевдан.

-Стојановић, раније презиме Милосављевића.

-Томић, две куће. Доселили су се из Горњег Села (Сретечка жупа) 1931. године, а у Горње Село су им преци прешли из околине Вучитрна 1803. године. Имају породични надимак Ешековци. Слава Ваведење. .

-Ћуповци, породични надимак Јовановића и Љубисављевића.

-Филиповић, раније презиме Димића.

-Цветковић, две куве. Доселили су се из села Драјчића (Сретечка жупа) 1924. године. Имају породични надимак Боробановци. Презиме Цветковић су узели по информаторовом деди Цветку. Слава Свети Аранђео; мала слава Свети Аранђео летњи.

б) Антропонимија становништва муслиманске вероисаовесши

Презимена.

-Абази, раније презиме Битића.

-Битић, четрнаест кућа. Доселили су се из Горњег Љубиња (Сретечка жупа) 1927. године.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из Подриме и Призренског подгора”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.