Порекло презимена, село Петрово Село (Призрен)

26. јун 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Петрово Село, општина Призрен. Према студији Милете Букумирића “Из Подриме и Призренског подгора”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај села.

Село се налази око три километра североисточно од Призрена, у долини, недалеко од десне обале Јагленице.

Постанак села.

Насеље су 1924. године формирали насељеници досељени, углавном, из Сретечке жупе. У њему су живели искључиво Срби, а број кућа није био већи од двадесет. За време рата мештани су били у избеглиштву, а вратили су се после ослобођења, да би се петнаест година касније почели исељавати. Шездесетих година у ово село су почели да се досељавају Албанци, којих данас има око 50 кућа.

Исељавање је узело маха после 1960. године, кад је мештанима земља одузета и предата у трајно власништво друштвеном сектору. Тада су мештани почели и куће продавати и селити се, углавном, у Призрен.

Иселили су се: Дудић (једна кућа), Каралеић (једна), Марковић (једна), Нешић (четири), Раљевић (једна), Ристић, (једна), Томић (три) и Шљивић (једна кућа).

Остала је само једна српска породица.

Родови.

-Кадић, једна кућа. Доселили су се из села Локвице у Сретечкој жупи 1925. године. Даље порекло везују за Црну Гору. Слава Свети Ђорђије (16. XI); мала слава Ђурђевдан.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из Подриме и Призренског подгора”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.