Poreklo prezimena, selo Petrovo Selo (Prizren)

26. jun 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Petrovo Selo, opština Prizren. Prema studiji Milete Bukumirića “Iz Podrime i Prizrenskog podgora”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj sela.

Selo se nalazi oko tri kilometra severoistočno od Prizrena, u dolini, nedaleko od desne obale Jaglenice.

Postanak sela.

Naselje su 1924. godine formirali naseljenici doseljeni, uglavnom, iz Sretečke župe. U njemu su živeli isključivo Srbi, a broj kuća nije bio veći od dvadeset. Za vreme rata meštani su bili u izbeglištvu, a vratili su se posle oslobođenja, da bi se petnaest godina kasnije počeli iseljavati. Šezdesetih godina u ovo selo su počeli da se doseljavaju Albanci, kojih danas ima oko 50 kuća.

Iseljavanje je uzelo maha posle 1960. godine, kad je meštanima zemlja oduzeta i predata u trajno vlasništvo društvenom sektoru. Tada su meštani počeli i kuće prodavati i seliti se, uglavnom, u Prizren.

Iselili su se: Dudić (jedna kuća), Karaleić (jedna), Marković (jedna), Nešić (četiri), Raljević (jedna), Ristić, (jedna), Tomić (tri) i Šljivić (jedna kuća).

Ostala je samo jedna srpska porodica.

Rodovi.

-Kadić, jedna kuća. Doselili su se iz sela Lokvice u Sretečkoj župi 1925. godine. Dalje poreklo vezuju za Crnu Goru. Slava Sveti Đorđije (16. XI); mala slava Đurđevdan.

IZVOR: Prema studiji Milete Bukumirića “Iz Podrime i Prizrenskog podgora”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.