Порекло презимена, село Оптеруша (Ораховац)

2. април 2022.

коментара: 0

Порекло презимена насеља Оптеруша, општина Ораховац. Према књизи Метохија III (Милета Букумирић, “Из ономастике јужне Метохије”). Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип насеља.

Оптеруша је село збијеног типа. Делом лежи у долини, а делом у страни брежуљка југоисточно од Ораховца, од којег је удаљено око 8 км. Северно од села уздиже се брдо Милановац, а источно и западно пружају се питоми брежуљци. Јужно од села простире се долина према суседном селу Ретимљу.

Комуникације.

Подножјем брда Милановца води пут од Ораховца према Сувој Реци и повезује Оптерушу са тим градовима и суседним селима Зочиштем и Великом Хочом.

Старине и школа.

На периферији села према северу, на једном узвишењу, налази се гробље. У њему одолевају времену неколико камених плоча, у које су урезани крстови. У гробљу су зидине цркве Светог Ђорђа. Јужно од села, на једном узвишењу, била је црква Светог Спаса (мештани не знају ни кад је подигнута ни кад је срушена). На њеним рушевинама је 1925. године подигнута ова која постоји и сада. Покривена је црепом и омалтерисана, те нема фресака. У селу се налази и црква Светог Николе, која је обновљена 1934. године.

У Оптеруши ради четвороразредна основна школа, истурено одељење матичне школе из Зочишта. У њој се изводи настава на оба језика (албанском и српскохрватском). Међутим, миграција српског становништва довела је до смањења броја ученика српске националности, тако да их је 1978/79. школске године било свега четворо.

Порекло становништва.

Оптеруша има око 180 кућа, од којих су 27 српске, 4 циганске, а остало албанске.

Четрнаест српских кућа доселило се из суседних села (осам некада давно из Пагаруше, четири из Братотина, такође некада давно, а две из Велике Хоче 1917. године). Преци седам кућа доселили су се из Дебра после сеобе под Арсенијем Чарнојевићем. Шест кућа не чувају предање o пореклу. Просечан број чланова у кући износи 4,77.

Презимена.

-Банзић, седам кућа. Преци су им се доселили из Дебра после сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем. Слава Митровдан; мала слава Свети Јован (20. I).

-Божанић, осам кућа. Преци су им се некада давно доселили из суседног села Пагаруше. O даљем пореклу не чувају предање. У Пагаруши су се презивали Јовановић. Дошавши у Оптерушу, узели су ново презиме. Слава Свети Ђорђе (16. XI); мала слава Ђурђевдан.

-Бурзић, шест кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Аранђео ; мала слава Свети Аранђео летњи.

-Васић, четири куће. Доселили су се некада давно из Братотина. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

Јовановић, раније презиме Божанића.

-Мицић, раније презиме Симића.

-Симић, две куће. Доселили су се из суседног села Велике Хоче 1917. године. Слава Никољдан; мала слава Госпођиндан.

ИЗВОР: Према књизи Метохија III (Милета Букумирић, “Из ономастике јужне Метохије). Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.