Poreklo prezimena, selo Opteruša (Orahovac)

2. april 2022.

komentara: 0

Poreklo prezimena naselja Opteruša, opština Orahovac. Prema knjizi Metohija III (Mileta Bukumirić, “Iz onomastike južne Metohije”). Izdanje Službeni glasnik i SANU 2021. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip naselja.

Opteruša je selo zbijenog tipa. Delom leži u dolini, a delom u strani brežuljka jugoistočno od Orahovca, od kojeg je udaljeno oko 8 km. Severno od sela uzdiže se brdo Milanovac, a istočno i zapadno pružaju se pitomi brežuljci. Južno od sela prostire se dolina prema susednom selu Retimlju.

Komunikacije.

Podnožjem brda Milanovca vodi put od Orahovca prema Suvoj Reci i povezuje Opterušu sa tim gradovima i susednim selima Zočištem i Velikom Hočom.

Starine i škola.

Na periferiji sela prema severu, na jednom uzvišenju, nalazi se groblje. U njemu odolevaju vremenu nekoliko kamenih ploča, u koje su urezani krstovi. U groblju su zidine crkve Svetog Đorđa. Južno od sela, na jednom uzvišenju, bila je crkva Svetog Spasa (meštani ne znaju ni kad je podignuta ni kad je srušena). Na njenim ruševinama je 1925. godine podignuta ova koja postoji i sada. Pokrivena je crepom i omalterisana, te nema fresaka. U selu se nalazi i crkva Svetog Nikole, koja je obnovljena 1934. godine.

U Opteruši radi četvororazredna osnovna škola, istureno odeljenje matične škole iz Zočišta. U njoj se izvodi nastava na oba jezika (albanskom i srpskohrvatskom). Međutim, migracija srpskog stanovništva dovela je do smanjenja broja učenika srpske nacionalnosti, tako da ih je 1978/79. školske godine bilo svega četvoro.

Poreklo stanovništva.

Opteruša ima oko 180 kuća, od kojih su 27 srpske, 4 ciganske, a ostalo albanske.

Četrnaest srpskih kuća doselilo se iz susednih sela (osam nekada davno iz Pagaruše, četiri iz Bratotina, takođe nekada davno, a dve iz Velike Hoče 1917. godine). Preci sedam kuća doselili su se iz Debra posle seobe pod Arsenijem Čarnojevićem. Šest kuća ne čuvaju predanje o poreklu. Prosečan broj članova u kući iznosi 4,77.

Prezimena.

-Banzić, sedam kuća. Preci su im se doselili iz Debra posle seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem. Slava Mitrovdan; mala slava Sveti Jovan (20. I).

-Božanić, osam kuća. Preci su im se nekada davno doselili iz susednog sela Pagaruše. O daljem poreklu ne čuvaju predanje. U Pagaruši su se prezivali Jovanović. Došavši u Opterušu, uzeli su novo prezime. Slava Sveti Đorđe (16. XI); mala slava Đurđevdan.

-Burzić, šest kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Aranđeo ; mala slava Sveti Aranđeo letnji.

-Vasić, četiri kuće. Doselili su se nekada davno iz Bratotina. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

Jovanović, ranije prezime Božanića.

-Micić, ranije prezime Simića.

-Simić, dve kuće. Doselili su se iz susednog sela Velike Hoče 1917. godine. Slava Nikoljdan; mala slava Gospođindan.

IZVOR: Prema knjizi Metohija III (Mileta Bukumirić, “Iz onomastike južne Metohije). Izdanje Službeni glasnik i SANU 2021. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.