Порекло презимена, селo Шпинадија (Призрен)

31. март 2022.

коментара: 0

Порекло презимена села Шпинадија, општина Призрен. Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је до у скорашње доба било српско и у њему, као и у околини, има доста успомена на то српско становништво. Старо село је било на једној ливади крај садашње Доње мале у селу. Ту је била и црква Св. Пречиста, чији се темељи и сада добро виде, а око цркве је велико гробље с многим оптраченим гробовима. Сем знака Уврх гроба (већа плоча) стављан је знак (мања плоча) и изнад ногу покојника. И католици, који то гробље зову Ворат е Шкијет (Српско гробље), поштују то гробље и не ору око њега. На том гробљу сахрањени су и преци Јована Анђелковића из Новака, који су раније живели y Вележи, јер су и црква и гробље били заједнички за Вележу и Шпинадију.

Историјат.

Прича се како су Срби из та два села постати били врло обесни и обесили свога попа. Пре неких 20 година посечен је брест на гробљу на ком су обесили попа, који је био нешто задоцнио цркви. А људи који су га чекали и већ се били понапили, ради шале саставшш „суд“ који ће да суди попу. У том „суду“ су били „кадија“, „паша“, и други, и они су изишли пред попа, сачекали га, дохватили и обесили. Поп их је пред своју смрт проклео да им се село растури, и тим проклетством објашњавају пропаст Шпинадије као српског насеља. Од онога који је био „паша“ (а био је ћорав) и који је обесио попа, воде порекло Ћорпашини, који су се из Вележе раселили у околна села. Најпре је несгало Срба из Шпинадије, а после и из Вележе. На место Срба чифликсахибије су доводили Арбанасе.

Порекло родова.

На старе Србе подсећају још имена Ура Недељкит (Недељков мост), на путу за Цапарце, и Шпија:

-Ђорђ Дојницес (Кућа Ђорђа Дојничанина) у селу. Тај Ђорђе је био дошао из Дојнице, али је наскоро отишао у Новаке. Кад су они отишли, онда је у ту кућу дошао, кажу, пре неких 120 година, католик:

-Гег Леш. Од Ђорђа су у Новацима сада (1940) син:

-Ж. Спасић (60 год.) и братанци. Никола Јанићевић из Смаћа каже да је његова стрина била родом из Шпинадије.

Арбанаси су већином Миридити и сви су досељени тек у новије време: први су дошли у село пре неких 100 година. Неки су из Миридита бежали због крвне освете, а неки се селили стога што нису имају тамо земље.

-Каћинари (2 домаћинства, Мала Госпођа). Први је дошао пре неких100–120 година Леш са сином Гегом, који је имао синове Боска и Ђона.

Сада су у селу Ђонови синови Пренка, Симон и Коља.

-Спаћ (6 домаћинстава, Св. Никола) су дошли пре 90–100 година. Отац Тома Нуе (42 године) дошао је из Траканића у Ђаковичкој нахији, где се био населио прапрадед Бека.

-Бериши (3 домаћинства, не славе). Уз Берише иде и род Конај (1 дом.) који су дошли пре неколико година из Нашеца, а пре тога су били y Гражданику.

-Шаља-Шаљјан (3 дом., Св. Никола).

-Штуф (2 дом., Мала Госпођа).

-Фрок Дедај је дошао пре неколико година из Вележе. Они су од племена Селите.

-Шлак-Тодњан (1 дом., Св. Никола). Родом су из Дујака у Ђаковичкој нахији, а старином из ШЛака. Њихов одељак из Дујака прешао је на ислам и сада је терзија у Ђаковици (Етем Шлак).

-Тсач (1 дом.), Св. Атанасије.

-Sh Masian cy једини Малисори у селу. Кућа позната под именом Марк–Исен: дед радио међу муслиманима и носио име Исен, да би се лакше крио.

-Кужњин (3 дом.), Св. Никола и Св. Александар

– Sh Lezhder. (5. маја).

– Жђина (1 дом., Св. Никола).

-Ђуђај (1 дом., не славе). –

-Кчира (1 дом., Св. Никола). -Донђон (1 дом., Св. Никола).

-„Жена“ (1 дом.): Никола Пренк доселио се пре 4 године из Доблибара у Вележу, а одатле прешао у Шпинадију.

Срби.

Кујунџић Слободан (1 дом., Св. Стеван) доселио се из Призрена 1931, а старином је из Ораховца.

Цигани -Роми.

-Један род (4 дом.) је дошао пре 70 година из Сопнића у Ђаковичкој нахији.

-Други род (3 дом.) такође из Ђаковичке нахије.

Већа Суље (1 дом.) је дошао пре 12 година из Бистражина у Ђаковичкој нахији.

ИЗВОР: Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.