Poreklo prezimena, selo Burmazi (Stolac)

4. januar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Burmazi, opština Stolac – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Tip sela.

Ovo je selo jako razbijenog tipa i dijeli se u više mahala, od kojih su: Gola Brda smještena među Gavnom Gomilom i Kozaricom. Sjeverno od Golih Brda leže Prokozići (Kučinari). Pod prisojem je mahala (Burmazi), Udora je c lijeve strane ceste, a Ober s desne strane ceste Stolac–Hrasno. Pušišta su na ravnu krševitu mestu. Riđica je uz jedan Do. Grdijevići su u doboku istoimenom dolu s lijeve strane ceste, a Drenovac je okolo ceste: Donja Duboka je kraj Dubočkog Polja i to od istočne strane, a Gornja Duboka pod Prisojem na granici stolačkog i ljubinskog sreza, tako da je ova mahala podijeljena na oba sreza po pola. Ove su mahale na apsolutnim visinama između 200 i 400 metara.

Zemlje i vode.

Seljaci piju kišnicu iz mnogih čatrnja.

Burmazi su stočarsko selo i oskudni su u radnoj zemlji. Pojedine su se mahale i zasnovale uz poveće komade zemlje. Najznatniji su prostori: Burmaško Polje, Dubočko Polje, Pušiški Do, Riđici, Grdijevići i Plužine kod Golih Brda, Radin Do, Krivodo. Ispaše zauzimaju velike prostore i pružaju se svuda okolo pobrojanih mahala, tako da je seoski udut dug od sjevera jugu 2 sahata.

Rodovi po mahalama.

U cijeloj javti imade 61 kuća od kojih su na Golim Brdima 8 kuća Marića; u Prokozićima 4 kuće Kučinara; u Riđici 2 k. Kučinara; u Potprisoju: Papci 2, na Udori 7 kuća Papaca; Ober 5 kuća Vujinovića; Pušišta: Konjevodi 3, Papci 5 i Vujinovići 4 kuće; u Grdijevićima žive: Zekić 1, Misić 1, Marići 3 i Geerine 2 kuće; na Drenovcu Mihić 1, Ružić i Ciganin 1, u D. Dubokoj Papci 4 i Marić 1. Mahale su na raznim odstojanjima Od 1/2 do 2 km daleko.

Prva je planina selu Treskavica a doseljenici u selu iz G. Hrasna dižu na Kladovo Polje. Sve selo broji 17 planinštara.

Starine u selu.

Ima „grčko groblje“ u Burmaškom Polju sa 80 komada većih ploča i stećaka sa raznim ukrasima. Na jednom stećku imade i ovakav natpis: Ase leži Đurjen Pukšić. Porodica Đurjan živjela je do pred okupaciju u mahali Pušištima, a otolen predigla u Duboku pa onda u Tursku. Na jednom krstu koji je za 150 m. južno stoji ovakav natpis: ace krsta miluta (ra) radovanić. Tu se vide i neke omeđine za koje se drži da je bio manastir.

Kod Grdijevića ima neko staro groblje i jedan poveći oboren krst sa natpisom: ase leže Veselin aža Cerovina. Kod D. Duboke priča se da je bila crkva i jedno se mjesto zove Crkvina. Kod svake mahale ima turskog groblja. „Grčkog groblja“ ima još kod Deminova krsta na putu između Riđice i Prokazića. Kod Duboke ima jedna Gradina. U Dubokoj Donjoj ima neko staro groblje koje zovu Vlaško Groblje. Na Oberu Vukosavi živjeli pa se i groblje tako zove, a u Golim Brdima Medanovo groblje. Od ranijih stanovnika spominju se u Pušištima Burjani koji su digli u Tursku. U Prokazićima neko staro naselje zovu Tubinama. U Riđici je prije živio Geerina i Lokić. U Prokazićima su stali Hestići, koje porodice ima u Gleđevcima i na Bančićima. U Potprisoju se spominju Klarići, čijeg potomstva ima i u Dubravama. Na Oberu se spominju Vukosavi i njih ima u Gornjem Hrasnu. Na Golim Brdima: Perići koji su vrlo davno digli u Dubrave, Medani u Rujevom Dolu i nekakav Turčin Golobrđanin čije se čardačine nalaze uz Krčevine. U Grdijevićima su živjeli Dokarići i njih ima u Dubravama. Još se priča i o Tomićima kojih ima u Stocu.

Poreklo stanovništva.

Jedini je Drenovac u najnovije vrijeme naseljen i tu su dvije trgovačke radnje i jedan kovač. Stanovništvo je sastavljeno od tri vjere:

-Kučinari (6 k.) su Mihić i Ružić pravoslavni,

-Geerine 6, Zekić 1, Misić Muslimani, a ostali su katolici, preko 45 kuća. Priča se, da je negda u Dubokoj živio kapetan, a po drugima knez Derikobila koji je bio vrlo bogat pa imao tri momka. Jedan od njih lovio je samo ribu, i to morsku ribu, geru, i od njega su Geerine u selu. Misli se da je taj momak bio od ljubuškog sreza. Drugi momak bio je Tomo od koga su:

-Tomići Muslimani, koji su u selu živjeli, a sad ih ima u Stocu, treći je bio Zeko i od njega su:

-Zekići u selu i u Stocu. I oni su Muslimani. Velikom se starinom odlikuju i:

-Kučinari koji svoju starinu dovode iz Kuča u Crnoj Gori a od bratstva Drekalovića. Vrlo davno otuda im je predak dodigao u Bioce selo u nevesinjskom kotoru, a iz Bioce došao u Riđicu u Burmazima pred 250 godina. Slave Đurđevdan.

-Marići (13 k.) i Papci (19 k.) su iz Velje Međe u Popovu. Marići su se zvali Koraći, i oni i Papci imaju roda u V. Međi. Za Papce se priča da im je još dublja starina u Crnoj Gori iz Riđana, i da su otud amo davno dobježala 3 brata na Mišljen, a c Mišljena jedan zbog krvi u V. Među.

-Vujinovići (9 k). su iz Šuice kod Duvna, pa su stali u Dvrsnici, Turkovićima, Gojkovićima, Vjetreniku, gdje ih i danas ima.

-Konjevodi su iz Hutova od tamošnjih Konjevoda, a ovamo ih je predak doselio iza kuge, prije 20 godina.

Skorašnji su doseljenici:

-Misić, Minić i Ružić, svi od Stoca.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.