Poreklo prezimena, selo Pijesci (Mostar)

8. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Pijesci, opština Mostar – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, vode i tip sela.

Pored ceste Domanovići–Buna, na dosta ravnu zemljištu, koje ima izvjesne karsne osobine. Nema stalnih vrela, zato više čatrnja. Veći dio seljaka kmetovi, samo neki imaju pored aginske i svoje zemlje. Ako siju svoje sjeme, daju agi trećinu, a ako aga daje sjeme, daju agi polovinu. U zadnjem slučaju mora činiti i izmet (raditi za agu, goniti drva), a akou čitluku ima i trave, daje agi maslo.

Selo se dijeli na šest mahala: Koritnik 8 kuća, Lušca 13 kuća, Topola 6 kuća, Budeljevina 4 kuće, Kula 5 kuća, Bijela Gomila 4 kuće i Krč 1 kuća. Selo jako razbijena tipa.

Planina nemaju, ljeti daju stoku u Nevesinje na mlijeko.

Postanak sela u porijeklo stanovništva.

Ne zna se kako je postalo selo. Prije 60 godina zna se da je bilo u selu samo 7 kuća: Rahimići, Pudari, Maksumići, Čolakovići, Andrići, Kuzmani i Begovići. Muslimani:

-Rahimići su starinci, od starina su imali planinu na Bjelašnici (Meki Db). Cigići, Arslanagići i Pece u Stanojevićima su od njih.

Isto tako ne zna se ni za porijeklo:

-Begovića. Ima ih i u Konjicu. Ima ih 1 kuća.

Pravoslavni:

-Pudari, starinom Kovačevići, pobjegli su iz Riđana jer su ubili haračliju. Rizvanbegovići ih nasele u Sjekosama u Gabeoskom Blatu, ali ih tu podavi groznica, pa ih premjesti u Crniće, a odatle u Pijeske. Ima ih još u Lokvama 3 kuće, u Rabini 6, u Mostaru 4, na Trijebnju 3, u Opličićima 2, na Pješivcu 2 kuće, a ovdje 6 kuća. Slave Đurđevdan.

-Andrići su Buve iz Koleška. Ovamo im došao pradjed iz Opličića. Ima ih još u Opličićima, Rečicama, Prenju i Gubavici. Ovdje ih 6 kuća. Slave Mitrovdan.

-Musliman:

-Čolaković je došao prije 60 godina iz Jasenice, jer se zavadio s agom. Ima ih 3 kuće.

-Kuzmani pričaju da su starinci i da su porijeklom od Miloradovića, drugi vele da su oni bili Miloradovi čobani. Imaju i danas svoju staru zemlju. Inokosni su y muškoj djeci. Ima ih 5 kuća. Slave Nikoljdan.

Muslimani:

-Tojage su isti rod c Knežićima, Pašićima i Elezovićima, davno su došli iz Hrasna, a porijeklom su od Kapora u Mirilovićima. Ima ih 4 kuće.

-Maksumića djeda je aga protjerao iz Graca kod Ljubuškog. Ima ih još u Gracu i Podveležju, i ovdje 1 kuća.

-Ćorluke imaju još i sad svoje zemlje u Popovu, pa su vjerovatno otuda. U ovo ih je selo premjestio aga prije 50 godina. Ima ih u Kozicama, Trijebnju, Hrasnu, Čapljini i u Broćnju (katolika). Ovdje ih 4 kuće. Slave Jovanjdan.

-Mićević je odavno doselio s Udrežnja u Žitomislić, a odatle je prešao prije 15 godina na svoju zemlju. Ima ih još u Žitomisliću. Slave Aranđelovdan.

-Gluhići su starinci iz Klepaca, imali su svoju zemlju, pa im je Turci oteli i oni se presele u Opličiće, pa ovdje. Ima ih 5 kuća. Slave Đurđevdan.

Na Čeljkovini omeđine od kuća Simića, koji su se odselili u Žitomislić.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.