Порекло презимена, село Пијесци (Мостар)

8. децембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Пијесци, општина Мостар – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, воде и тип села.

Поред цесте Домановићи–Буна, на доста равну земљишту, које има извјесне карсне особине. Нема сталних врела, зато више чатрња. Већи дио сељака кметови, само неки имају поред агинске и своје земље. Ако сију своје сјеме, дају аги трећину, а ако ага даје сјеме, дају аги половину. У задњем случају мора чинити и измет (радити за агу, гонити дрва), а акоу читлуку има и траве, даје аги масло.

Село се дијели на шест махала: Коритник 8 кућа, Лушца 13 кућа, Топола 6 кућа, Будељевина 4 куће, Кула 5 кућа, Бијела Гомила 4 куће и Крч 1 кућа. Село јако разбијена типа.

Планина немају, љети дају стоку у Невесиње на млијеко.

Постанак села у поријекло становништва.

Не зна се како је постало село. Прије 60 година зна се да је било у селу само 7 кућа: Рахимићи, Пудари, Максумићи, Чолаковићи, Андрићи, Кузмани и Беговићи. Муслимани:

-Рахимићи су старинци, од старина су имали планину на Бјелашници (Меки Дб). Цигићи, Арсланагићи и Пеце у Станојевићима су од њих.

Исто тако не зна се ни за поријекло:

-Беговића. Има их и у Коњицу. Има их 1 кућа.

Православни:

-Пудари, старином Ковачевићи, побјегли су из Риђана јер су убили харачлију. Ризванбеговићи их населе у Сјекосама у Габеоском Блату, али их ту подави грозница, па их премјести у Црниће, а одатле у Пијеске. Има их још у Локвама 3 куће, у Рабини 6, у Мостару 4, на Тријебњу 3, у Опличићима 2, на Пјешивцу 2 куће, а овдје 6 кућа. Славе Ђурђевдан.

-Андрићи су Буве из Колешка. Овамо им дошао прадјед из Опличића. Има их још у Опличићима, Речицама, Прењу и Губавици. Овдје их 6 кућа. Славе Митровдан.

-Муслиман:

-Чолаковић је дошао прије 60 година из Јасенице, јер се завадио с агом. Има их 3 куће.

-Кузмани причају да су старинци и да су поријеклом од Милорадовића, други веле да су они били Милорадови чобани. Имају и данас своју стару земљу. Инокосни су y мушкој дјеци. Има их 5 кућа. Славе Никољдан.

Муслимани:

-Tojaгe су исти род c Кнежићима, Пашићима и Елезовићима, давно су дошли из Храсна, а поријеклом су од Капора у Мириловићима. Има их 4 куће.

-Максумића дједа је ага протјерао из Граца код Љубушког. Има их још у Грацу и Подвележју, и овдје 1 кућа.

-Ћорлуке имају још и сад своје земље у Попову, па су вјероватно отуда. У ово их је село премјестио ага прије 50 година. Има их у Козицама, Тријебњу, Храсну, Чапљини и у Броћњу (католика). Овдје их 4 куће. Славе Јовањдан.

-Мићевић је одавно доселио с Удрежња у Житомислић, а одатле је прешао прије 15 година на своју земљу. Има их још у Житомислићу. Славе Аранђеловдан.

-Глухићи су старинци из Клепаца, имали су своју земљу, па им је Турци отели и они се преселе у Опличиће, па овдје. Има их 5 кућа. Славе Ђурђевдан.

На Чељковини омеђине од кућа Симића, који су се одселили у Житомислић.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.