Poreklo prezimena, selo Gornja Lovnica (Rožaje)

13. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Lovnica, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Naziv i položaj sela.

Sudeći po nazivu, selo je bilo u prošlosti sastavni deo Donje Lovnice, verovatno njena planina. Gornja Lovnica je u Dolini potoka koju zatvaraju kose Vitlište, Vranjevine, Sukara i Žarevi.

Vode, zemlje i šume.

Hatar sela se odlikuje prostranstvom livada, pašnjaka i šuma. Izvoreke vode ima gotovo svuda. Glavni izvori su: Ravaničica, Dolovo i Vrelo. Dve redovničke vodenice su na potoku kod Močila.

Glavni krajevi u selu nose ove nazive: Okutnjice, Proseci, Kurtovače, Slanski Bregovi, Vitlišta, Potoci, Fetače, Vlahovi, Žudrovci, Bunare (njive i livade). Utrine su u Kleču a šume u Potocima.

Poreklo stanovništva.

Stanovništvo Gornje Lovnice se smenjivalo u toku dva poslednja veka. Umesto starosedelaca Srba došli su:

-Murići (Šabovići i Jusufovići) (11 k.), čiji je predak doseljen pre 120 godina iz D. Lovnice;

-Kalenderi (4 k.) Doseljeni su iz Mojstira na aginu zemlju.

Zaseok Zloglavlje.

Zloglavlje, zaseok Gornje Lovnice, nalazi se ispod planine Vlaha u dolini potoka koji utiče u Lovničku Rijeku. Od Honcića ga odvaja Veliki i Petronijev Omar, a od Gornje Lovnice Nebeska Soha. Kuće su na blagim stranama potoka; oko njih su livade i njivice, a iznad sela Crkvišta i druga brda pokrivena visokom četinarskom gorom.

Vode.

Ovaj zaselak obiluje u vodi. Glavni izvori su: Vrelo iz koga potiče Loznička Rijeka, Bijela Voda i Stara Česma.

Zemlje i šume.

Krajevi u selu nose nazive: Savina Ravan, Gladnja Njiva, Cvijak, Tuzevo Brdo (njive), Jankov Do, Ledenice, Piskavics, Striževo (livade), Nebeska Soha, Jasiča, Meča Jama, Petronijev Omar, Crkvišta (omar). Planina je Vlah, udaljena od naselja četvrt časa. Vodenica je u Čaušici ispod sela.

Poreklo stanovništva.

Stanovništvo se smenjivalo poslednjih sto godina. Ranije su neko vreme ovde živeli Ratkovići, koji su iseljeni u Bašču. U selu postoji njihovo i još starijeg stanovništva groblje.

Današnji stanovnici su:

-Pepići (10 k.) čiji je predak doseljen na agalarsku zemlju iz Delova pre 70 godina, a tamo iz Drage.

-Murići (2 k.) došli su iz Donje Lovnice.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.