Порекло презимена, село Горња Ловница (Рожаје)

13. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Горња Ловница, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Назив и положај села.

Судећи по називу, село је било у прошлости саставни део Доње Ловнице, вероватно њена планина. Горња Ловница је у Долини потока коју затварају косе Витлиште, Врањевине, Сукара и Жареви.

Воде, земље и шуме.

Хатар села се одликује пространством ливада, пашњака и шума. Извореке воде има готово свуда. Главни извори су: Раваничица, Долово и Врело. Две редовничке воденице су на потоку код Мочила.

Главни крајеви у селу носе ове називе: Окутњице, Просеци, Куртоваче, Слански Брегови, Витлишта, Потоци, Фетаче, Влахови, Жудровци, Бунаре (њиве и ливаде). Утрине су у Клечу а шуме у Потоцима.

Порекло становништва.

Становништво Горње Ловнице се смењивало у току два последња века. Уместо староседелаца Срба дошли су:

-Мурићи (Шабовићи и Јусуфовићи) (11 к.), чији је предак досељен пре 120 година из Д. Ловнице;

-Календери (4 к.) Досељени су из Мојстира на агину земљу.

Засеок Злоглавље.

Злоглавље, засеок Горње Ловнице, налази се испод планине Влаха у долини потока који утиче у Ловничку Ријеку. Од Хонцића га одваја Велики и Петронијев Омар, а од Горње Ловнице Небеска Соха. Куће су на благим странама потока; око њих су ливаде и њивице, а изнад села Црквишта и друга брда покривена високом четинарском гором.

Воде.

Овај заселак обилује у води. Главни извори су: Врело из кога потиче Лозничка Ријека, Бијела Вода и Стара Чесма.

Земље и шуме.

Крајеви у селу носе називе: Савина Раван, Гладња Њива, Цвијак, Тузево Брдо (њиве), Јанков До, Леденице, Пискавицс, Стрижево (ливаде), Небеска Соха, Јасича, Меча Јама, Петронијев Омар, Црквишта (омар). Планина је Влах, удаљена од насеља четврт часа. Воденица је у Чаушици испод села.

Порекло становништва.

Становништво се смењивало последњих сто година. Раније су неко време овде живели Ратковићи, који су исељени у Башчу. У селу постоји њихово и још старијег становништва гробље.

Данашњи становници су:

-Пепићи (10 к.) чији је предак досељен на агаларску земљу из Делова пре 70 година, а тамо из Драге.

-Мурићи (2 к.) дошли су из Доње Ловнице.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.