Poreklo prezimena, selo Lukavica (Tutin)

12. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lukavica, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo se prostire po stranama prostranog bila između Vidrsnjaka i Pečeonice, koje nosi naziv Borovo Brdo. Hatar ovoga sela prolazi i na levu stranu Vidrenjaka oko crkve.

Tip sela, vode, zemlje i šume.

Selo se deli na Gornju i Donju Lukavicu. U sastavu Luiavice je i zaselak Kajetina.

Veći krajevi u selu noseo ve nazive: Radomiš, Jeloše, Bandžovo Brdo, Rakovanovo Brdo, Aleksino Brdo, Staro Selo, Kajetina (njive), Polje (livade), Zabrđe, Narće, Pijetlov Laz (šume).

Najglavnija voda za piće je Stublina u Radomišu.

Istorijat i starine.

Lukavica je staro selo. U njemu se očuvala jedina crkva u Štavici, koja je u ravni na levoj strani Vidrenjaka pri izlazu ove reke na klisure. Ne zna se kada je podignuta. Sačuvan je nad vratima natpis prema kome je ovaj „hram svetih vrhovnih apostola Petra i Pavla živopisao 1647 godine Luka Popović od Gospodom dane mu imovine“. Za vreme Prvog svetskog rata Mađari i drugi neprijatelji koji su tu logorovali grebli su po ovom natpisu i pred imenom Luke Popovića izbrisane su dve–tri reči, a u celom poslednjem redu, u kome je svakako bilo ime ikonopisca, ili podatak o tome za kojega je episkopa ili patrijarha hram živopisan, jedva se poznaje godina 7155 od stvorenja.

U njoj su za vreme Drugog svetskog rata fašisti–balisti ubili na zverski način sveštenike Uroša i Luku Popoviće i crkvenjaka Jablana Rakovića.

Poreklo stanovništva.

Najstarije stanovništvo u Štavici sačuvano je baš u Lukavici, verovatno zbog blizine crkve. To su bili Petlače i Džajevići, koji su otseljeni u okolinu Kuršumlije.

Najstariji današnji rodovi su:

-Rakovića (2 k.) (sv. Nikola) i:

-Nestorovići (3 k.) (sv. Alimpije). Smatra se da su ovo i najstariji doseljeni rodovi u Štavici. Postoji predanje da su oni čuvali Lukavičku crkvu od njenog osnivanja. Ali takođe tvrde da su njihovi preci doseljeni iz Šalje.

-Obradovića – Lisice (6 k.) (Vasiljevdan) došli su iz Radeve Male kod Rožaja. Rod su im tamošnji Zekići sa kojima su se podelili pre 100 godina.

-Vujadinovići (Petrovići) (3 k.) (sv. Nikola) došli iz Tutina pre 30 godina, a tamo „iz Brda“.

-Ivanovići u Gornjoj Lukavici (2 k.) (sv. Nikola), doseljeni su iz Zloglavlja kod Rožaja pre 80 godina.

-Veljovići (2 k.) (sv. Luka) doseljeni su iz Kalice u Bihoru pre 100 godina.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.