Порекло презимена, село Дулебе (Тутин)

9. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Дулебе, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село је по пространом билу с десне стране реке Видрењака.

Крајеви села, земље и шуме.

Крајеви у селу су: Жабанов До, Дугоњивс, Њиве код Врела, Ајнане, Дулебе, Пожаре, Баре (ливаде), Бијела Вода, Драче, Крчевине, Зелено Прло, Мсчкин Крш (утрине и шуме). На утрини је вода Мечкина бара.

Порекло становништва.

Становници су:

-Пантелићи (10 к.) (Алимпијевдан), пореклом су из Велике у Горњем Полимљу. Најпре су „пали“ у Годово, затим отишли у Црниш; пошто су им тамо изгинули чобани, населили су се у Кочарнику, одакле су прешли у суседно село Дулебе. Било их је осморо браће од којих је један погинуо. Од ових седморо браће су данашњи Пантелићи који се презивају по прадеду. Кажу да је њихова задруга имала 54 чељадета. Пантелићи у суседном селу Гњили из ове су задруге.

-Сташевићи (6 к.) (Никољдан) род су Сташевићима у Попама.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.