Порекло презимена, село Лукавица (Тутин)

12. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Лукавица, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село се простире по странама пространог била између Видрсњака и Печеонице, које носи назив Борово Брдо. Хатар овога села пролази и на леву страну Видрењака око цркве.

Тип села, воде, земље и шуме.

Село се дели на Горњу и Доњу Лукавицу. У саставу Луиавице је и заселак Кајетина.

Већи крајеви у селу носео ве називе: Радомиш, Јелоше, Банџово Брдо, Ракованово Брдо, Алексино Брдо, Старо Село, Кајетина (њиве), Поље (ливаде), Забрђе, Нарће, Пијетлов Лаз (шуме).

Најглавнија вода за пиће је Стублина у Радомишу.

Историјат и старине.

Лукавица је старо село. У њему се очувала једина црква у Штавици, која је у равни на левој страни Видрењака при излазу ове реке на клисуре. Не зна се када је подигнута. Сачуван је над вратима натпис према коме је овај „храм светих врховних апостола Петра и Павла живописао 1647 године Лука Поповић од Господом дане му имовине“. За време Првог светског рата Мађари и други непријатељи који су ту логоровали гребли су по овом натпису и пред именом Луке Поповића избрисане су две–три речи, а у целом последњем реду, у коме је свакако било име иконописца, или податак о томе за којега је епископа или патријарха храм живописан, једва се познаје година 7155 од створења.

У њој су за време Другог светског рата фашисти–балисти убили на зверски начин свештенике Уроша и Луку Поповиће и црквењака Јаблана Раковића.

Порекло становништва.

Најстарије становништво у Штавици сачувано је баш у Лукавици, вероватно због близине цркве. То су били Петлаче и Џајевићи, који су отсељени у околину Куршумлије.

Најстарији данашњи родови су:

-Раковића (2 к.) (св. Никола) и:

-Несторовићи (3 к.) (св. Алимпије). Сматра се да су ово и најстарији досељени родови у Штавици. Постоји предање да су они чували Лукавичку цркву од њеног оснивања. Али такође тврде да су њихови преци досељени из Шаље.

-Обрадовића – Лисице (6 к.) (Васиљевдан) дошли су из Радеве Мале код Рожаја. Род су им тамошњи Зекићи са којима су се поделили пре 100 година.

-Вујадиновићи (Петровићи) (3 к.) (св. Никола) дошли из Тутина пре 30 година, а тамо „из Брда“.

-Ивановићи у Горњој Лукавици (2 к.) (св. Никола), досељени су из Злоглавља код Рожаја пре 80 година.

-Вељовићи (2 к.) (св. Лука) досељени су из Калице у Бихору пре 100 година.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.