Порекло презимена, село Митрова (Тутин)

12. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Митрова, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године,  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село је између брда Камина и Граца. Ресиички Поток одваја га од Дубова. Куће села су поглавито на додирној линији између доњих страна брда Камила и равни. Испод насеља, око потока Бановца и Ресника, налазе се простране ливаде, а изнад кућа шума и испуст за стоку.

Тип села.

Поједини крајеви у селу су: Поткамсњс, Дедово Брдо, Раиновац, Старо Село, Свракиће (ливаде). Дмитрова је старо насеље.

Име села.

Народно предање каже да је добила име по Девојци Дмитри која је била властелинског рода. Она је направила цркву код Банове Воде где се и данас виде њени темељи и остаци двора. Сем ове црквине, у Дмитрови постоји и старо српско гробље.

Старине у селу.

У хатару села Дмитрове је још један остатак неке старе и важне грађевине. На месту Црквина 1,5 км јужно од Тутина, јасно се виде темељи цркве, конака и зида око ових. Двориште трапезастог облика, које је опасано зидом, широко је на једној страни 25, а на другој  6-7 метара, док му је дужина око 60 метара. У оквиру овог спољег зида виде се темељи цркве 16 х 6 м, на источној и малих зграда на западној страни. У средини је празан простор. Испред цркве је по народном казивању била чесма са каменим коритом, а испод ње воденице на Видрењаку.

Црква је била зидана од камена и сиге. Готово сав тај материјал је употребио неки предузимач (Р. Митровић) за зидање пцоле у Тутину после Првог светског рата. На тај начин је уништио оно што су чак и муслимани штедели као вакуфско.

Судећи по грађевинама ово није била обична сеоска црква. На то упућују, сем лепог положаја на улазу Ендрењака из равни у теснац, још и то што је изван сеоских насеља. Није без основа претпоставка да је ово била главна црква у Штавици, вероватно она коју је према традицији градила Дмитра или Дмитар по којој долази назив села Дмитрова. Можда је она била посвећена Светом Димитрију; на ово питање не може се дати сигуран одговор.

Порекло становништва.

Старо српско становништво, чије остатке овде спомињемо, исељено је 1880 године, и то поглавито у Топлицу. Данашњи родови су досељени из околних штавичких села и Рожајског краја.

-Куса (Хаџићи и Адемовићи) (10 к.) досељени су из села Бачевца код Рожаја.

-Савића (Кулизе) (5 к.) (св. Мрата) дошли су из Бишева. Њихови су рођаци Милићевићи у Бишеву.

-Видосављевићи (1 к.) (св. Аранђел) дошли су из оближњег села Црниша.

-Руговци (4 к.) из Ругова,

-Врујчани (1 к.),

-Џајевићи (1 к.) (св. Никола) Досељени су из данашњег Тутина који је улазио у састав села Дмитрове. Њихове куће су биле у подножју Граца. Џајевићи су некада били врло познати у целој Штавици; из њихове куће су били свештеници. Један од њих је покушао да обнови цркву у Видрењаку, али му то Турци нису допустили. Исељени су као и многи Штавичани по Топлици и другим деловима Србије.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године,  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.