Poreklo prezimena, selo Dulebe (Tutin)

9. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dulebe, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo je po prostranom bilu s desne strane reke Vidrenjaka.

Krajevi sela, zemlje i šume.

Krajevi u selu su: Žabanov Do, Dugonjivs, Njive kod Vrela, Ajnane, Dulebe, Požare, Bare (livade), Bijela Voda, Drače, Krčevine, Zeleno Prlo, Msčkin Krš (utrine i šume). Na utrini je voda Mečkina bara.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su:

-Pantelići (10 k.) (Alimpijevdan), poreklom su iz Velike u Gornjem Polimlju. Najpre su „pali“ u Godovo, zatim otišli u Crniš; pošto su im tamo izginuli čobani, naselili su se u Kočarniku, odakle su prešli u susedno selo Dulebe. Bilo ih je osmoro braće od kojih je jedan poginuo. Od ovih sedmoro braće su današnji Pantelići koji se prezivaju po pradedu. Kažu da je njihova zadruga imala 54 čeljadeta. Pantelići u susednom selu Gnjili iz ove su zadruge.

-Staševići (6 k.) (Nikoljdan) rod su Staševićima u Popama.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.